El president del Consell de Formentera i conseller de Sector Primari, Llorenç Córdoba, ha destacat la importància de totes les actuacions que cal dur a terme a l’illa relacionades amb el sector primari no tan sols pel relacionat amb aquest sector, sinó també en l’àmbit de turisme i d’illa. “Li volem donar la importància que realment té al sector primari”, una importància que a Formentera va més enllà del merament relacionat amb el camp i la mar i que està molt lligada també al turisme. “És evident que la imatge turística són les platges, però també són les parets de pedra seca, les figueres, veure els animals en el camp… És molt important per al sector primari, però també és molt important per a l’illa i el turisme”.
Per això el president de Formentera ha destacat la importància de poder adaptar les ajudes europees a la realitat de Formentera. “Moltes de les explotacions són d’autoconsum, són explotacions amb molt pocs animals que, quan es demana un nombre mínim d’animals per a arribar a aquestes ajudes, la majoria no arriben. I no podem deixar desaparèixer aquestes explotacions d’autoconsum, que són les més habituals a l’illa des de sempre. Més que parlar de sector primari és un tema de cultura, de tradició i de patrimoni que hem de conservar d’alguna manera, perquè en els últims anys cada vegada n’hi ha menys”.
Córdoba ha realitzat aquestes declaracions durant la visita a l’illa de Formentera del Conseller balear d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, que entre altres coses ha visitat la Cooperativa del Camp de Formentera i la bassa de reg per conèixer, de primera mà, la problemàtica del sector primari de l’illa. En aquest sentit, el president insular ha manifestat que la bassa de reg és una infraestructura que ha costat més de 10 milions d’euros però que mai ha funcionat bé, especialment per culpa de la fallada d’una altra infraestructura com la depuradora.
“Tenim dos problemes molt greus, un és la bassa de reg i un altre tots els abocaments d’aigua mal depurada que estam realitzant al parc natural. Hem d’aconseguir que l’aigua que surti de la depuradora ho faci amb una certa qualitat per poder tancar el cicle de l’aigua en la mesura del possible, i si no és possible tancar tot el cicle de l’aigua i hem de fer abocaments, que almenys aquesta aigua tengui una qualitat que no danyi les praderies de posidònia i el parc natural”.
El conseller balear d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha destacat les dificultats que tenen els agricultors de Formentera per desenvolupar la seva tasca bàsicament per la triple insularitat que sofreixen i la dificultat de treure rendibilitat a les seves explotacions. “Hem de buscar mesures específiques per a l’illa de Formentera”, ha assegurat, “que poden anar per la línia d’ajudes amb particularitats que poden tenir els pagesos d’aquí”, a més d’aprofundir per buscar solucions administratives per a facilitar l’activitat agrària per via normativa, el que passa per la reforma de la Llei Agrària.
Així mateix, ha anunciat una inversió de 200.000 euros per a posar uns sistemes de prefiltrat de les aigües de la depuradora que posteriorment alimentaran la bassa de reg i la connexió d’aquesta bassa de reg amb la dessaladora per a rebaixar el nivell de salinitat de l’aigua que es vagi a utilitzar per al regadiu.