Sa Nostra Sala inaugura demà dijous, 26 d’octubre, a les 20 hores la mostra ’25 anys de compromís amb la Cultura Popular’, una exposició que recopila fotografies i altres elements que reflecteixen i commemoren les moltes activitats que ha posat en marxa la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera en els seus 25 anys d’història.
A l’acte de presentació han assistit la consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramon, la presidenta de la Federació Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera, Maria Marí, i el musicòleg i investigador musical Gilberto Tur Riera.
«Aquesta exposició reflecteix l’esforç, la tenacitat i l’amor amb els quals la Federació contínua mantenint vius els nostres costums i les nostres tradicions», ha afirmat Ramon, qui ha destacat «l’important treball de formació que fan, sobretot per a la gent jove, perquè no es perdin aquests costums».
La consellera ha explicat que en el marc de le la mostra s’ha organitzat també una presentació del llibre ‘Cantar, Jugar i Ballar’, que recull algunes cançons infantils tradicionals, el pròxim 11 de novembre a les 19 hores. Així mateix, hi haurà una jornada de germanor el 19 de novembre a ses Païsses de Cala d’Hort i en espais públics dels diversos municipis de l’illa hi haurà jornades infantils de “Cantar, jugar i ballar”.
Per la seua part, Marí ha comentat que l’exposició és una commemoració de les «bodes de plata» de la federació, on són presents «la major part» de les agrupacions de l’illa. Ha recordat que des de 1998 «s’han posat en marxa activitats com conferències, promoció d’estudis, congressos i assemblees, dirigides a la difusió i a un millor coneixement del folklore pitiús», al temps que ha subratllat la tasca feta d’informació i assessorament a les colles existents i noves.
Des del moment de la seva fundació, la Federació ha organitzat també trobades com les Jornades de Cultura Popular, les conferències de les quals són recollides en forma de llibre. A més, es va fer càrrec de l’organització del Festival Mare Nostrum, que enguany ha arribat als 25 anys i que compta amb el suport del Consell en forma de Conveni, que aporta enguany 35.000 euros per a la seva complexa organització.
Així mateix, ha fet excursions per conèixer el patrimoni cultural de les Pitiüses i ha editat llibres com ‘Antics càntics dels Passos a les parròquies d’Eivissa’ i també ‘Història, romanços i cançons d’Eivissa i el seu entorn’, de Gilberto Tur Riera, qui precisament ha fet una donació de sis llibres, un suplement i mig centenar de cintes de música tradicional eivissenca.
«És una persona clau en la història de la cultura popular a Eivissa, ha dedicat tota la seua vida a la música, ha fet un gran treball d’investigació i recopilació de la música i la cançó de l’Eivissa tradicional i ha donat a conèixer un recull de partitures i lletres que ens porta al paisatge de costums d’Eivissa, material que entrega a la Federació i també es mereix el reconeixement de tots», ha comentat Marí sobre Tur.
Ell ha volgut matisar que no té «cap mèrit» i ha afirmat que la donació és «el resultat del treball de molta gent». «M’agradaria fer un esment especial a Vicent Tur Guasch per la seva donació de cintes de cassete d’històries, llegendes i cants», ha afirmat Tur, qui ha afegit que en aquests moments està realitzant una nova transcripció, que després lliurarà a la Federació.