L’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE) ha concedit les Beques d’Investigació 2023 als projectes presentats per Maria Ribas i per Raquel Gonzàlez i Vicent Marí, les quals estan dotades amb un pressupost de 6.000 euros cadascuna, ha informat l’entitat en un comunicat de premsa.
La beca atorgada a la filòloga en Llengua Catalana Maria Ribas Tur és per a l’estudi de la toponímia de la costa sud de Sant Josep de sa Talaia, corresponent a les parròquies de Es Cubells, Sant Francesc de s’Estany i Sant Jordi de ses Salines, que estarà dirigit pel doctor en Filologia Catalana i membre de la Comissió de Toponímia de les Illes Balears Enric Ribes i Marí.
L’altra beca té com a objectiu la Memòria Oral d’Etnologia al voltant de les activitats agràries a Eivissa i ha estat concedida a l’antropòloga Raquel Gonzàlez i a Vicent Marí ‘Palermet’ per la proposta d’estudiar la pagesia eivissenca a través d’una memòria oral sobre les activitats agrícoles de l’Eivissa pre-turística. En aquest cas, el director de l’estudi serà Felip Cirer Costa, director de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera des de 1999.
«Amb aquesta iniciativa, l’IEE pretén dinamitzar i impulsar els projectes d’investigació. relacionats amb les illes Pitiüses, com porta fent en els darrers anys», han informat des de l’Institut.
Recentment, han estat publicats els estudis sobre ‘La toponímia de la costa de Sant Josep de sa Talaia I’ de Neus Marí Planells i ‘La toponímia de la costa de Santa Eulària des Riu’ d’Irene Tetteh, ambdós treballs atorgats en les beques convocades l’any 2020 i dirigides per Enric Ribes i Marí.
A més, es preveu que pròximament finalitzin els estudis de la geòloga Inés Roig, sobre ‘Aprofitament dels cursos de l’aigua a l’illa d’Eivissa’, i el del sociòleg i politòleg Víctor Torres sobre les ‘Relacions laborals associades a l’explotació rural tradicional de les Pitiüses’, dues beques atorgades l’any 2021.