La presentació d’El Pitiús, que celebra les seves noces de plata amb la societat eivissenca i formenterera, va reunir ahir una quarantena de persones a la nova Seu de la UIB a l’edifici de l’antiga Comandància. Història, creació literària, costumisme, coneixement del medi, homenatges a personatges eivissencs que ens han deixat, fotografies antigues i el reconeixement al poeta Marià Villangómez mitjançant els seus viatges en el centenari del seu naixement (que es commemorarà l’any 2013) formen part de la publicació dirigida per Joan Josep Guasch. Justament Guasch va anunciar la seva intenció d’abandonar el seu càrrec per donar pas “a gent més jove”.
Bernat Joan va ser l’encarregat de presentar l’acte i ho va fer amb humor i anècdotes que feren riure els assistents mentre donava a conèixer les novetats de la publicació.
Els viatges de Villangómez i les amistats que hi va fer, entre elles la de Camilo José Cela, obren l’almanac en un documentat article de Felip Cirer. No podien faltar-hi els recordatoris a dos actius col·laboradors de la revista que ens han deixat enguany, el fotògraf Vicent Ribas Trull i el formenterer Jaume Verdera. El primer ha deixat tot un llegat de fotografia històrica que el farà estar present mitjançant la seva obra. Mentre que el segon serà sempre recordat pel seu compromís social amb Formentera i amb l’educació de l’illa tal com explica El Pitiús en un article signat pel periodista del Diario de Ibiza Carmelo Convalia.
Joan Planells Ripoll Murtera ens trasllada al segle XVII per contar-nos les malifetes d’un jove a qui no volien reconèixer la seva condició de noble. En el seu escrit, Murtera detalla l’èxit com a comerciant d’un barber anomenat Marc Ferrer que el 1695 es convertí en el repoblador de Formentera. Cristòfol Guerau de Arellano conta en un curiós article la vida i batalles del coronel eivissenc Vicent Tur i Barrueta al Perú, que deixà de lluitar per la Corona d’Espanya per passar a fer-ho com a tinent coronel de l’Estat Major de les forces alliberadores del Perú a la batalla d’Ayacucho el 9 de desembre de 1824.
També trobam al nou lliurament d’aquest almanac eivissenc els avui inversemblants regals de noces típics de meitats del segle XX a les illes que comenta Marià Rafal. Per la seva banda, Rosa Vallès Costa ens introdueix en el seu escrit per diferents indrets de l’illa convidant-nos a una sèrie d’excursions amb itineraris perfectament documentats.
El filòleg Enric Ribes fa servir una barreja entre realitzacions fonètiques, etimologia i ortografia per aclarir la històrica polèmica de grafies com Bofill i Bufí, Jai i Iai. Cal destacar com a novetat la curiosa predicció del temps feta per Joan Barceló, meteoròleg d’IB3, per a tot l’any 2013. Així preveu per al mes de gener “gelades, temperatures suaus i algunes tempestes aïllades», que «caracteritzaran el temps fins a mitjan mes; a la segona meitat de mes bufaran vents de tramuntana que refredaran l’atmosfera i arribaran les pertorbacions, que podrien deixar pluges moderades i petites nevades als cims més alts”.
I així fins a 29 articles de col·laboradors habituals que gràcies a la seva fidelitat mantenen viva la flama encesa per Joan Castelló l’any 1945 i que publicà fins al 1979 i que l’Institut d’Estudis Eivissencs va reprendre fa ja 25 anys. Ja està a la venda fa uns dies a totes les llibreries i quioscos de premsa de les Pitiüses al preu de 5 euros. Els socis de l’Institut el reben gratuïtament als seus domicilis.
Com a anècdota final, no sabem si és perquè ens volen ampliar la jornada laboral d’amagat, però el més de febrer, al calendari de les pàgines centrals, té 31 dies.