@Noudiari / La consellera de Benestar Social, Joventut i Igualtat del Consell Insular de Formentera, Dolores Fernández, ha presentat avui en roda de premsa l’actualització del Pla Insular sobre Drogues de Formentera, amb la col·laboració de Projecte Home Balears. El Pla insular s’ha posat en marxa per respondre a la problemàtica de les drogodependències i altres addiccions, des d’un punt vista mèdic, psicològic i social, al municipi de Formentera. La primera redacció es va realitzar per al període 2011-2013 i enguany calia una actualització per tal d’avaluar la situació entre la població de Formentera.
El pla s’assenta sobre els tres eixos principals de prevenció, assistència i inserció, a més de la formació i investigació del fenomen de les drogodependències. Per a això, «és imprescindible el treball conjunt, ordenat i cohesionat d’institucions públiques, entitats privades i tot el teixit social, en general», han explicat en la compareixença de premsa
La primera redacció del pla va sorgir arran de la investigació de la situació sociodemogràfica de l’illa, així com de l’anàlisi del fenomen de les drogodependències a Formentera. El nou Pla Insular 2014-2017 s’elabora partir de la realització d’enquestes domiciliàries, en una mostra de població de 200 persones, d’entre 15 i 64 anys (població activa), on es desprèn informació dels hàbits i prevalences de consum d’alcohol i altres drogues de la població resident a Formentera.
Un cop realitzades les enquestes, s’envien a Projecte Home Balears per extreure conclusions i comparar-les amb les d’àmbit nacional i balear. Els objectius que persegueix aquest pla són disminuir el consum general de drogues legals i il·legals, identificar els factors de risc i de protecció propis de la societat de Formentera, i, especialment, retardar l’edat d’inici al consum, reduir o limitar els danys derivats del consum de drogues, així com garantir l’assistència terapèutica a les persones amb consum problemàtic de drogues i a les seves famílies o facilitar la integració sociolaboral dels drogodependents, entre d’altres.
Des de l’àrea de Joventut s’ha incidit en la prevenció a través del foment d’alternatives saludables a l’oci de consum amb el programa Formentera Marxa, que dissenya activitats d’oci de cap de setmana adreçades a la població jove de Formentera. Tot això gràcies a l’elaboració de aquest Pla Insular que ha permès a Benestar Social accedir a una subvenció per poder comptar amb un tècnic per desenvolupar-lo.
Estudi de l’any 2011 entre els joves de Formentera
Segons un estudi realitzat l’any 2011, a l’illa de Formentera, el consum d’alcohol alguna vegada a la vida entre els joves de 14 a 18 anys és d’un 91,3%, xifra que se situa per damunt dels totals nacional (81,2) i balear (80,3). Un 79,4% dels joves de 14 anys ha consumit alcohol alguna vegada i ja als 16 anys aquesta xifra arriba al 94,4%.
Dels adolescents de 14 i 15 anys, més de la meitat ha consumit alcohol els darrers 30 dies (52,8%), mentre que el 30% dels joves entre 16 i 18 anys consumeix alcohol només els caps de setmana.
En aquest tram d’edat (14-18 anys), el consum setmanal arriba al 22,6%, sensiblement major que la mitjana nacional (15,6%). A Formentera, els inicis en el consum de drogues es fa a edats més primerenques (excepte al consum de tranquil·lizants). Per exemple, la mitjana d’edat d’inici en el consum d’alcohol a Formentera és de 13,3, mentre que a la resta d’Espanya és de 13,7 i a la comunitat balear és de 13,8.