Acab l’any inaugurant secció a Noudiari.es per parlar d’allò que feim els éssers humans des del primer moment que arribam a aquest món: alimentar-nos. Però no només des d’una perspectiva fisiològica, sinó des d’una perspectiva multidimensional que ens permet respondre aquelles preguntes tan filosòfiques com qui som, d’on venim i -potser- cap a on anam.
A “Menjar blanc” us parlaré d’aliments de temporada, us compartiré receptes amb producte local i també reflexionaré al voltant de l’acte de cuinar i menjar i de la gastronomia tradicional. Perquè poques coses ens uneixen més que compartir el dia a dia al voltant d’una taula.
En aquests temps que corren, tornar als fogons és un exercici de rebel·lia, de lluita contra un sistema que vol que tot siga ràpid o que surti d’un tetrabric.
Queda llunyà, per a molts, el record de mares i àvies amb les olles sempre a punt fent xup-xup: avui un guisat de ciurons, demà pilotes i passat sépies farcides. I si un quedava amb fam, sempre s’era a temps de fer uns ous estrellats per mullar-hi una mica de pa pagès.
Ara ja no tenim temps per cuinar i la indústria alimentària s’encarrega de posar-nos-ho fàcil amb productes precuinats, establiments de menjar ràpid i màquines de vending per matar la fam (o assassinar-la) en qualsevol moment i en qualsevol lloc.
Per això aquesta secció serà un crit a favor de la lentitud o d’allò que va batiar Carlo Petrini com a slow food en contraposició a l’aparició dels restaurants de fast food que creixen com a xampinyons totes les ciutats del món i que afavoreixen la pèrdua d’identitat gastronòmica i la desconnexió amb l’entorn.
Aprendre a fer un bon brou, un estofat o una coca de pebrera no requereixen de grans coneixements culinaris ni d’eines estranyes que no tenguem a la cuina de casa. I al contrari del que molta gent pensa, tampoc es necessita molt de temps: mentre el brou és al foc podeu llegir, fer net el lavabo, posar una rentadora o esclafar-vos al sofà a mirar una sèrie.
I aquí us ho faré avinent.
Ben dit!molt cert.Bona reflexió,Marina.Gràcies