Eivissa i Formentera s’uniran aquest dissabte, dia 13 de gener, a la iniciativa d’encendre les torres i les talaies de la Mediterrània, l’objectiu de la qual és «sensibilitzar-nos amb les milers de persones que anualment decideixen creuar la Mediterrània per buscar una vida millor», ha informat el Fons Pitiús de Cooperació.
«Sense el respecte als drets humans, al mateix dret a la vida, correm el risc com a societat de perdre els referents necessaris per a conviure amb dignitat», han destacat les citades fonts, que han recordat que segons les dades de Nacions Unides, «entre gener i setembre de 2023, 186.000 persones creuaren la Mediterrània per arribar a les costes europees i 2.500 persones varen morir en el camí».
L’acte serà a les 13 hores, s’utilitzaran bengales de fum i es llegirà un manifest. L’encesa es farà de manera simultània a sis punts de les Pitiüses: al Baluard de Sant Bernat (Eivissa), a la Torre de sa Sal Rossa (Platja d’en Bossa), a la Torre de ses Portes (Parc Natural de Ses Salines), al Far de ses Coves Blanques (Sant Antoni), a la Torre de s’Església (Santa Eulària) i a la Torre des Pi des Català (Formentera).
«Amb aquest acte es recrea la comunicació visual que, com a defensa, es produïa entre les torres, convertint el fum en fars d’acollida que mostrin el camí d’arribada. A la vegada, creiem que aquesta iniciativa reforça les nostres arrels i reafirma de manera contundent la voluntat de crear una Mediterrània marcada per la solidaritat i l’empatia entre pobles germans», han subratllat des del Fons Pitiús de Cooepració.
La iniciativa està coordinada des de fa alguns anys pel Consell de Mallorca a partir del projecte iniciat per l’IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX. A més, s’hi han afegit altres punts d’encesa a les Illes Balears, així com a Catalunya, País Valencià, Andalusia o Múrcia, i també hi participa Marroc, Tunísia o Líban, amb un total de més d’un centenar de torres i talaies.
A més, s’emmarca en la campanya ‘¡Contra el racisme i la xenofòbia, Actuam!’ que impulsen Creu Roja, Fundació Deixalles, Caritas, Metges del Món i el Fons Pitiús de Cooperació, la qual té, entre d’altres objectius, afavorir la construcció d’un espai de convivència intercultural a les illes.