L’Ajuntament d’Eivissa estrena un programa d’itineraris patrimonials amb motiu de la celebració dels 25 anys de la declaració d’Eivissa Patrimoni de la Humanitat, ha informat el Consistori en un comunicat de premsa, on ha detallat que aquest diumenge, dia 4 de febrer, comença la primera ruta.
‘Eivissa Patrimoni Mundial’, ‘Dalt Vila arqueològica’, ‘La fortificació d’Eivissa’ i ‘Els carrers de Dalt Vila’ són els quatre itineraris programats pel Centre d’Interpretació Madina Yabisa, que es duran a terme al llarg de l’any en diferents dates.
Aquest diumenge 4 de febrer s’oferirà la primera ruta, ‘Eivissa Patrimoni Mundial’, a les 10.30 hores. Les persones interessades en participar es poden inscriure per telèfon al 971 39 23 90 o per correu electrònic a madinayabisa@eivissa.es.
‘Eivissa Patrimoni Mundial’ és una invitació a conèixer el patrimoni declarat de la ciutat d’Eivissa: Dalt Vila i les Muralles Renaixentistes i la seua relació amb els altres béns Patrimoni Mundial de l’illa; el jaciment fenici de sa Caleta, la Necròpolis des Puig des Molins i les praderies de Posidònia oceànica.
«L’objectiu és establir el contacte visual entre la ciutat i la resta dels llocs declarats perquè es pugui entendre la simbiosi entre la història i la naturalesa de l’illa que va motivar el reconeixement de la categoria mixta d’Eivissa, Biodiversitat i Cultura», ha afirmat el regidor de Patrimoni, Juan Flores.
Aquest itinerari s’ha programat una vegada al mes els dies 4 de febrer (diumenge), 9 de març (dissabte), 7 d’abril (diumenge), 4 de maig (dissabte), 6 d’octubre (diumenge), 2 de novembre (dissabte) i 1 de desembre (diumenge).
A ‘Dalt Vila arqueològica’ es mostra que la història d’Eivissa «és mil·lenària: en els carrers i sota els edificis roman l’empremta de les primeres civilitzacions que poblaren l’illa», han destacat les citades fonts.
Així, durant el recorregut es mostraran els jaciments arqueològics conservats a Dalt Vila que permeten conèixer l’origen i l’extensió de la ciutat a l’antiguitat. Es visitaran les restes de la ciutat fenici púnica trobades a l’edifici del Museu d’Art Contemporani i es mostraran altres vestigis conservats a l’entramat de la ciutat actual com els del carrer de Santa Maria.
Aquest itinerari està previst pels dies 17 de febrer (dissabte), 24 de març (diumenge) i 14 de desembre (dissabte).
‘La fortificació d’Eivissa’ posa en valor que la ciutat «té una de les millors muralles, amb baluards de l’època renaixentista, conservades a la Mediterrània occidental», han destacat des de l’Ajuntament.
«Es proposa un recorregut per la fortificació a la vegada que s’explica el valor tècnic i enginyós d’aquest sistema defensiu que substitueix les antiquades muralles medievals, els vestigis de la qual encara són visibles en l’entramat de la ciutat», han detallat.
La visita està dirigida a conèixer com es varen modernitzar i millorar les defenses de la ciutat amb la construcció de la fortificació amb baluards. Es farà una introducció a la cartografia del segle XVI il·lustrativa de la concepció dels recintes fortificats i les seues fases constructives, destacant els valors de la fortificació que la fan Patrimoni de la Humanitat.
Aquest tercer itinerari està programat pels dies 27 d’abril (dissabte) i 19 de maig (diumenge).
‘Els carrers de Dalt Vila’ és un passeig destinat a descobrir els carrers i els racons més recòndits de la ciutat vella i que encara conserven el caràcter del passat, explicant la seua evolució urbana.
«L’origen de la ciutat es remunta a l’època antiga i va tenir continuïtat a les fases posteriors. Es farà un recorregut pels carrers heretats de l’època medieval, directament relacionats amb la configuració de la madina andalusina, espai urbà que va ser ampliat després de la construcció de les muralles renaixentistes», han afegit.