Aquest dimecres es va constituir la Mesa del Pacte Insular per l’Aigua promoguda per l’Aliança per l’Aigua amb la participació d’institucions i entitats socials locals d’Eivissa. El Pacte Insular per l’Aigua són 20 mesures bàsiques per millorar el cicle integral de l’aigua a l’illa a les quals es varen comprometre tots els partits polítics abans de les eleccions de maig de 2023. Son mesures prioritàries per millorar l’abastiment, el sanejament, la reutilització i la conser vació d’ecosistemes aquàtics i dels aqüífers de l’illa.
En aquest sentit, aquesta passada tardor, l’Aliança per l’Aigua va fer una primera ronda de reu nions amb les administracions locals i el Govern balear perquè les institucions assumeixin els com promisos del Pacte per l’Aigua com a institucions, i no només com a partits polítics. Culminant aquestes reunions s’ha arribat a la primera Mesa del Pacte Insular per l’Aigua amb la intenció de donar seguiment a les mesures compromeses i crear un espai de debat i diàleg amb totes les parts implicades.
Durant la reunió s’han debatut les prioritats d’actuació en el marc d’aquest Pacte i les admi nistracions locals han exposat les seves línies de treball en matèria d’aigua. Així, s’han posat sobre la taula quatre mesures bàsiques: aprovar ordenances d’estalvi i reutilització, redactar plans municipals de clavegueram i engegar la bassa de reg d’aigua regenerada de Sa Rota. A més s’ha incidit en la necessitat de continuar treballant en la construcció de dipòsits de regulació i en la re ducció de les pèrdues d’aigua a la xarxa de subministrament. En el àmbit ambiental, el principal objectiu a l’illa d’Eivissa és la recuperació ambiental de Ses Feixes, que constitueix la segona zona humida més important de les Illes Balears en matèria de restauració ecològica.
En relació a les ordenances d’estalvi i reutilització, l’objectiu es aconseguir un major control so bre els grans consumidors; i promoure la reutilització de les aigües grises en els habitatges rehabili tats i de nova construcció, així com altres mesures relacionades amb l’estalvi i la reutilització. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sant Josep ja té aprovada la seva ordenança, Santa Eulària està en procés d’aprovació i els ajuntaments de Vila, Sant Antoni i Sant Joan han iniciat la seva redacció amb el suport de l’Aliança.
La redacció de plans de clavegueram es un altre objectiu prioritari donat que es d’obligat compli ment pel nou reglament d’aigües estatal aprovat el passat estiu. Aquesta norma obliga a redactar aquests plans en un termini de tres anys per la seva posterior execució i garantir la millora del cla vegueram i el control dels punts d’abocament al medi. A l’illa d’Eivissa aquesta mesura es fo namental per reduir l’entrada de salinitat al clavegueram i possibilitar la posterior reutilització de l’aigua. En aquest sentit, la posada en marxa de la bassa de Sa Rota és una prioritat com a projecte demostratiu de reutilització de l’aigua per després continuar treballant en impulsar noves basses de reg d’aigua regenerada a l’illa.
Cadascuna de les institucions locals ha exposat les seves prioritats a tots el membres de la Mesa. El Consell ha destacat la futura gestió de fons ITS per donar suport als ajuntaments en la millora de les infraestructures hídriques. Vila ha explicat l’imminent licitació de la nova concessió del servei d’aigües on s’executarà una elevada inversió per la millora de les infraestructures hídriques municipals. Santa Eulària ha comentat la tramitació de la nova ordenança de l’aigua i les actuacions que estan executant actualment. Sant Joan ha exposat la pròxima execució del dipòsit de regulació de Sant Miquel i la redacció de la nova ordenança d’estalvi. Els ajuntaments de Sant Antoni i Sant Josep, així com el Govern Balear ,ha excusat la seva absència per motius d’agenda.
Per part de les administracions han assistit a la mesa representants dels ajuntaments d’Eivissa, Santa Eulària i Sant Joan així com del Consell d’Eivissa. Per part de les entitats socials i empreses, han participat representants de la PIMEEF, Ecofeixes, Cooperatives Agrícoles, l’Associació d’Agri cultura Ecològica d’Eivissa i Formentera, Veïns de’s Rafal Trobat; Casita Verde, Piscines Natura litzades; Voluntaris d’Eivissa, Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera i Aqualia. Els assistents s’han compromès a reunir-se novament en sis mesos per fer un seguiment de les mesures.