El Ple del Consell d’Eivissa ha aprovat per unanimitat la concessió de la Medalla d’Or de l’Illa d’Eivissa a l’Ajuntament d’Eivissa, impulsor de la candidatura ‘Eivissa, biodiversitat i cultura’ a Patrimoni de la Humanitat. Aquesta distinció ha vingut avalada pels informes del president de l’Institut d’Estudis Eivissencs, Marià Mayans, el director de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, Felip Cirer, i la tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Rosa Gurrea.
En aquest sentit, el conseller de Presidència, Hisenda, Gestió Econòmica i Esports, Salvador Losa, ha destacat alguns extractes dels informes que conclouen que “la història de la candidatura i posterior reconeixement del patrimoni mundial és la història del compromís col·lectiu i de la feina feta en equip. L’esforç conjunt d’entitats públiques, encapçalades per l’Ajuntament d’Eivissa, i d’associacions privades va aconseguir un dels fets més importants del darrer segle a la nostra illa. La importància d’aquesta declaració és que no es cenyeix a la pròpia ciutat antiga de Dalt Vila, sinó que engloba importants bens naturals i patrimonials com ara les praderies de posidònia, la necròpolis púnica des Puig des Molins, una de les millor conservades de la Mediterrània, el poblat fenici de sa Caleta, al municipi de Sant Josep de sa Talaia i un dels primers assentaments poblats de l’illa”.
Així, el conseller ha posat de relleu com “per primera vegada, Eivissa impulsava una candidatura a patrimoni mundial que mesclava els béns històrics i culturals amb els béns naturals i el patrimoni mediambiental, fet que esdevingué clau per aconseguir el títol mundial i un dels trets diferencials que afegeixen valor a la declaració posterior”.
Fruit de tot això, tal com ha explicat el conseller, “des de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat, s’han posat en marxa diferents projectes de rehabilitació i recuperació d’entorns, carrers i monuments de Dalt Vila i la seua rodalia, així com projectes d’impuls i millora a la necròpolis púnica del Puig des Molins o el poblat de sa Caleta”.
A més, durant el Ple el Consell d’Eivissa s’ha donat compte, en temps de comunicacions de la presidència, dels premis al Mèrit Ciutadà que van ser acordades per la Comissió per a la concessió dels Premis al Mèrit Ciutadà 2024 en data 5 de març i que reconegueren Trasmapi, en el seu 50 aniversari; Foto Estudio Raymar, en reconeixement al seu treball de més de 60 anys; Cooperativa Agroeivissa, pel seu 25è aniversari i Helen Watson (a títol pòstum), en reconeixement a la seua valuosa tasca social i reivindicativa al front de l’Associació Ibiza y Formentera contra el Cáncer.
L’acte d’entrega d’aquestes distincions està previst el 19 d’abril a les 20 hores a l’Auditori del Centre Sociocultural de Cas Serres.
Incorporació de romanents
D’altra banda, el Ple ha aprovat per majoria la incorporació de 24.345.320,96 euros provinents dels romanents de la institució. El conseller de Presidència, Hisenda, Gestió Econòmica i Esports, Salvador Losa, ha explicat que “aquestes inversions estaven previstes en la memòria dels Pressuposts de la institució per a l’any 2024 i, per tant, serveixen per executar la voluntat de l’equip de govern expressada en aquest document, sotmesa a la votació d’aquest Ple i que ara ens compromet a treballar per donar-li el màxim compliment possible”. En aquest sentit, el conseller ha explicat que “els romanents de tresoreria són sous dels eivissencs i han d’estar al servei de tota la ciutadania, per això tot d’una hem liquidat el pressupost de l’any anterior, ens hem posat en marxa per poder aprofitar-los quan abans”.
Aquests diners s’incorporen de manera finalista i serviran per iniciar l’avantprojecte dels nous subparcs de bombers (50.000 euros) i per l’adquisició de 2 nous vehicles del servei d’extinció d’incendis (1.093.690,00 euros); quant a Benestar Social, es traspassen 837.452,32 euros al Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears i 5.800.000,00 euros als Ajuntaments; en matèria esportiva es traspassen 1.465.000,00 euros als ajuntaments d’Eivissa (1,2 milions d’euros) i Sant Antoni de Portmany (265.000 euros) per diverses millores en instal·lacions municipals.
En matèria de Medi Rural i Marí es destinaran 300.000 euros al Grup LEADER, la transferència a la Mancomunitat Intermunicipal de Serveis Públics Insulars (900.000 euros) i subvencions a les cooperatives (400.000 euros); en matèria de Transports es destinen 4.146.000,00 euros a la gratuïtat i les millores del transport públic i en matèria de Cooperació Municipal es destinen 4.360.604,40 euros.
25 anys despres, Dalt Vila segueix plena de cables, Sa Posidònia de Talamanca mor sota mil morts il·legals, i ses restes de Sa Caleta no es poden visitar. Més que un premi, li haurien de donar dos bofetades ben donades.