El vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears, Antoni Costa, i el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, han signat aquest dimarts dos convenis a través dels quals l’Administració autonòmica transferirà a la institució insular 18,1 milions d’euros per pagar el deute històric en matèria de residus, i per liquidar el deute de les bestretes a compte del sistema de finançament definitiu.
“Aquest Govern compleix amb Eivissa, avui resolem dos deutes històrics després que el Pacte d’esquerres s’oblidés d’aquesta illa durant 8 anys”, ha afirmat Costa a la seu del Consell d’Eivissa després de signar els dos convenis.
D’una banda, el conveni per cofinançar les inversions dutes a terme pel Consell d’Eivissa en matèria de tractament de residus ascendeix als 15,7 milions d’euros, en deu anualitats, a comptar des de l’exercici corrent 2024 i fins al 2033. Aquesta quantitat correspon al 30% del cost de les inversions en l’abocador de Ca na Putxa, en l’estació de transferència provisional d’Eivissa, en l’estació de transferència de Formentera i en la planta de triatge i tractament de matèria orgànica i altres infraestructures.
Aquest cofinançament en l’àmbit de determinats plans directors sectorials en matèria de residus, tant per al Consell d’Eivissa com per als de Menorca i Formentera, es recull en la disposició addicional quarta del Decret llei 3/2024 de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears.
D’altra banda, el conveni relatiu al pagament del saldo de la liquidació de les bestretes a compte del sistema de finançament definitiu ascendeix als 2,4 milions d’euros, que s’han imputat al pressupost de despeses de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears del 2024.
El vicepresident Costa, a més, ha recordat que la signatura d’aquests convenis se suma a altres mesures impulsades pel Govern de la presidenta Marga Prohens, que han tengut un gran impacte a Eivissa: l’eliminació de l’impost sobre successions i donacions, la lluita contra l’oferta turística il·legal amb l’encreuament de dades entre institucions, l’inici de la construcció del CentreBit d’Eivissa, la cobertura del servei d’oncologia de l’hospital Can Misses, la declaració de places de difícil i molt difícil cobertura en el sector educatiu de l’illa, i també de difícil cobertura per als treballadors de les residències sociosanitàries del Govern que se situen a Eivissa –aquestes dues darreres mesures, gràcies a l’aprovació del decret de racionalització i simplificació administratives.
“He de destacar el canvi de tarannà, la bona entesa amb l’actual Govern que reconeix la situació d’Eivissa, el greuge comparatiu que hem viscut i que no ens hem cansat de reclamar. Des del primer moment hi ha hagut una voluntat clara de trobar solucions a aquestes reivindicacions històriques”, ha destacat per la seva banda el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí.