Davant la previsió de l’AEMET de temperatures elevades els pròxims dies, que podrien donar lloc a la primera onada de calor d’aquest estiu, la Conselleria de Salut llança la campanya publicitària «Viu l’estiu amb SENY. Protegeix-te de la calor» per reforçar la prevenció dels cops de calor. Els cartells d’aquesta campanya es col·locaran als mitjans de transport públics. La Direcció General de Salut Pública vol recordar amb la campanya els consells per evitar aquests episodis provocats per una intensa exposició al sol i que, de vegades, poden resultar fatals.
Els pròxims dies, de dijous a dissabte, la delegació a Balears de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) preveu que es produeixi la primera onada de calor de l’estiu, amb temperatures màximes que podran arribar fins als 39 graus a l’interior de Mallorca divendres que ve. Per això, decretarà alertes grogues per altes temperatures que podrien elevar-se fins al nivell taronja a final de setmana.
Aquesta nova campanya institucional se suma a la llançada a finals del mes passat per la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, mitjançant l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal), per prevenir i atendre els problemes derivats de les altes temperatures adreçades a les empreses i persones treballadores.
Les recomanacions de la Direcció General de Salut Pública són aquestes: evita les begudes amb cafeïna i alcohol i fes menjars lleugers; reserva les primeres o darreres hores del dia per practicar activitat física; beu aigua i utilitza roba lleugera i fresca de teixits naturals; no deixis mai persones o animals dins d’un vehicle estacionat i tancat i presta especial atenció als nadons, a la gent gran i als treballadors que fan feina a l’exterior.
Com reconèixer un cop de calor
La campanya institucional inclou un altre missatge en què s’ofereixen una sèrie de pautes sobre com reconèixer que s’està patint un cop de calor i la manera més idònia d’actuar per minimitzar-ne els efectes. Els símptomes més habituals d’un episodi d’aquestes característiques són: febre superior als quaranta graus, nàusees o vòmits, dolor intens de cap, escalfament i envermelliment de la pell i una acceleració del pols i de la respiració.
La millor manera d’actuar davant d’aquests símptomes és telefonar ràpidament el servei d’emergències de l’112 i, pel que fa a la persona afectada pel cop de calor, col·locar-la en un lloc fresc i a l’ombra, treure-li la roba, refrescar-la amb aigua i ventar-la fins a l’arribada dels serveis d’emergències.
Nou sistema d’alertes
Des del 17 de juny, el Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública té en marxa un nou sistema per decretar avisos d’alerta per altes temperatures que recull diferents valors per a les diverses zones de Mallorca i de l’arxipèlag.
A diferència del que passava abans, quan únicament s’activava l’alerta quan s’arribava a una temperatura de 34,4 graus a l’aeroport de Palma, ara s’han establert sis zones a Mallorca i una a Eivissa i Formentera i una altra a Menorca.
Així, mentre que al nord i nord-est de Mallorca s’activarà a partir dels 34,8 graus, a Palma es farà des dels 33,3 graus.
Des del 16 de maig passat, està en marxa un sistema d’informació coordinat a l’àmbit nacional pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències (CCAES) i pel Centre Nacional d’Epidemiologia per establir estratègies preventives davant la previsió d’un període d’altes temperatures, per tal de minimitzar els riscos que suposa per a la salut l’exposició a aquestes calors extremes.
El sistema implica la recepció de dades de temperatures i mortalitat associada a aquestes temperatures recollides des de diferents fonts per tal que, al seu torn, el Servei d’Epidemiologia els reenviï per correu electrònic als diferents nivells assistencials d’àmbit autonòmic, tant sanitaris com sociosanitaris.
El ministeri de Sanitat facilita des de l’inici del període de vigilància uns llindars màxims establerts per a cada regió del país. Així, per a les Balears ha marcat una temperatura màxima de 33,3 graus per a l’Observatori de Palma-Aeroport; de 33,9 graus per a la serra de Tramuntana; de 34,8 per al nord i nord-est de Mallorca; de 35,9 graus per a l’interior de l’illa; de 34,4 per al sud; i de 34,3 per al llevant mallorquí. A Eivissa i Formentera el llindar màxim ha quedat establert als 33,1 graus i, a Menorca, als 32,2 graus.
D’acord amb aquests llindars es definiran els excessos de temperatura previstos per al dia i les pròximes quatre jornades, així com els registres reals recollits la jornada anterior. Aquest pla serà vigent fins al 30 de setembre, tot i que es preveu la possibilitat de mantenir-lo fins al 15 d’octubre, en cas que persisteixin les altes temperatures.
Salut Pública sosté que aquesta nova zonificació permetrà adoptar mesures de vigilància i risc específics per a cada zona d’aquesta comunitat autònoma, per prevenir els riscos per a la població que comporta l’exposició a altes temperatures. Les temperatures llindars d’impacte en la salut per altes temperatures s’han calculat mitjançant l’anàlisi de l’associació entre sèries temporals de mortalitat i temperatura a l’àmbit provincial.
Tres cops de calor el 2023
Durant l’any passat es van comunicar 25 possibles casos de cop de calor dels quals, finalment, només se’n van confirmar tres: dos a Mallorca i un a Formentera. Dos dels afectats tenien cinquanta anys i l’altre, vint-i-sis. Un estava treballant al camp, un altre en una cuina i el tercer estava fent activitat física. Des de l’any 2004, en què es va posar en marxa aquest sistema de vigilància, s’han notificat 122 possibles casos, dels quals se’n van confirmar 53. D’aquests últims, deu van acabar en èxitus.
Fonts del Servei d’Epidemiologia han detallat que, durant l’estiu passat, es van activar alertes durant quinze dies els mesos de juliol i agost. Tretze van ser de nivell 1 (groc, baix risc) i dues de nivell 2 (taronja, risc mitjà).