@Ara Balears – Noudiari/ Els docents d’Eivissa, Formentera, Mallorca i Menorca posaren dissabte en comú els resultats de la consulta electrònica feta als centres i acordaren que tornen a la vaga, això sí, en dies assenyalats. Hi havia altres opcions damunt la taula, com ara fer vaga un pic a la setmana, però la fórmula de l’aturada puntual fou la majoritària.
La idea dels docents és aixecar la suspensió de la vaga en dies «assenyalats» com a mesura de pressió davant fets determinats. Així, la primera jornada d’aturada proposada per l’Assemblea de Docents de Mallorca, reunida ahir dematí al Teatre de Petra, és el divendres dia 8 de novembre. Per a aquest dia el Consell de Mallorca ha convocat l’Assemblea de Batles a instàncies de l’oposició i de 21 batles per debatre sobre el Tractament Integrat de Llengües (TIL). En qualsevol cas, tot i que encara no s’ha acabat de decidir, aquesta data podria ser només d’aturada a Mallorca.
Amb aquesta nova estratègia, l’Assemblea de Docents preveu aixecar la suspensió de la vaga indefinida en dies lligats a esdeveniments concrets, com ara la resolució dels expedients dels directors de Maó, la votació de la LOMQE al Senat, o com a mesura de pressió en cas que s’arribi a posar algun expedient a algun docent amb relació a l’aplicació del TIL. El portaveu, Guillem Barceló, explicà que «com que la vaga no està desconvocada, podem tornar a aixecar-la en qualsevol moment, encara que apostam per fer-ho de manera coordinada perquè s’hi pugui sumar el màxim nombre de docents possible».
Campanya de desobediència
La mobilització dels docents no només és la vaga indefinida, i així quedà palès ahir a les diferents assemblees. Un altre dels acords presos consisteix a emprendre una campanya de desobediència al TIL. Els docents prepararan un manifest per «exercir el dret a ensenyar en català», al qual es podran adherir «sense filtrar noms ni centres» i així garantir l’anonimat dels que el subscriuen i evitar possibles sancions de part del departament d’Inspecció Educativa.
«L’aplicació del TIL pel que fa a l’anglès no està funcionant i les solucions que s’estan donant des de la Conselleria de recórrer al castellà no ens satisfan perquè s’està perdent el referent lingüístic dins els centres educatius, que és el català. Si es perd aquest referent, es desmunta tot el que s’ha fet fins ara i, a més, amb un context demogràfic molt diferent del dels anys 80». Amb aquestes paraules, Guillem Barceló argumentava la redacció d’aquest manifest de desobediència.
Així mateix, la via jurídica pel que fa al TIL és una altra de les que s’està explorant, igualment com ho fa l’STEI-i o FAPA. De moment, però, no hi ha cap conclusió respecte d’aquest tema i l’únic que pot proporcionar l’Assemblea de Docents és la garantia de defensa jurídica i suport econòmic en cas d’obrir-se cap expedient.
Quant a l’estratègia de no aprovar les Programacions Generals (PGA) dels centres, l’Assemblea de Mallorca informà ahir que ja hi ha una trentena d’escoles i instituts que s’han sumat a aquesta mesura de rebuig al trilingüisme.