Gràcies a la col·laboració entre el Consell Insular d’Eivissa i l’Associació per a la Conservació i Foment de les varietats tradicionals de les Pitiüses s’ha iniciat aquest any 2024 la caracterització de 7 varietats de vinya úniques d’Eivissa com a pas previ per a ser incorporades en el Catàleg Balear de Varietats Locals d’Interès Agrari que gestiona l’IRFAP del Govern Balear.
Posteriorment, d’aquelles varietats que es considerin interessants des d’un punt de vista productiu i de qualitat del vi es continuarà el procés a Madrid per ser registrades com a varietats comercials per part del Ministeri d’Agricultura.
Les varietats de vinya es varen plantar l’any 2019 a la finca experimental de Can Marines que pertany al Consell Insular en una parcel·la 890 m2 sota la coordinació del tècnic Josep Lluís Joan amb l’objectiu principal de recollir i conservar la diversitat cultivada de varietats tradicionals d’Eivissa.
La caracterització s’està realitzant per part de Marta Mallach, tècnica de l’Associació per a la conservació i foment de les varietats tradicionals de les Pitiüses amb una llarga experiència en l’estudi de varietats tradicionals i consisteix en la recollida d’informació sobre la morfologia de la planta des de la brotació fins a la maduració del raïm així com informació cultural associada a la varietat. Aquesta activitat s’emmarca dins el projecte participatiu de Recuperació d’arbres fruiters tradicionals del que gaudeix l’Associació subvencionat pel Fogaiba.
Antecedents
A la finca experimental de Can Marines els anys 2013 i 2014, i fruit de la prospecció realitzada pel Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural d’Eivissa i Formentera, es va crear una col·lecció de varietats locals de vinya d’Eivissa i Formentera.
Per tal d’establir la identitat genètica real de les accessions, des de l’any 2016, per part del Consell Insular d’Eivissa es varen remetre a l’Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino, institució de referència nacional en vinya i depenent del CSIC a Logroño (La Rioja) les mostres obtingudes de les accessions situades a la col·lecció de la finca experimental així com noves accessions detectades pel tècnic del Consell Insular d’Eivissa.
Els resultats de la caracterització molecular per SNPs de les accessions va mostrar l’existència de 9 accessions genèticament no identificades prèviament, i una més no registrada però coincident amb la varietat Llorà, identificada també a Formentera i Menorca.
D’aquestes varietats, tres d’elles (Grec, Morsacà i Monastrell Moll) ja han estat remeses a Mallorca per ser avaluades i caracteritzades per l’IRFAP i iniciar el procediment de registre com a varietats comercials, un procés que es pot allargar varis anys.
Entre les varietats que actualment s’estan caracteritzant a Can Marines s’inclouen varietats amb una aptitud especialment vinatera amplament repartides per l’illa com ara el Monastrell Fort (varietat negra), el Massanet (varietat blanca) o la varietat rosada Vermellet, juntament amb altres varietats més puntuals però que no s’han localitzat en altres indrets.
Durant l’estudi s’han localitzat altres varietats tradicionals a Eivissa i preuades però que no són exclusives d’Eivissa com la varietat vinatera Aledo i les varietats de taula següents: Els Palops (blanc, vermell i negre), la Ferrana, Santa Magdalena, que a Eivissa es coneix amb diversos noms, o la Mamella de Vaca.