@Noudiari/ L’eclesiàstic i escriptor eivissenc Josep Planells Bonet, conegut popularment com Pep Negre, és l’Escriptor del mes de novembre a la Biblioteca Municipal d’Eivissa, dins del cicle ‘Els poetes de Villangómez’. Es tracta d’una iniciativa encetada el desembre de 2012 i vigent fins el gener de 2014, que inclou 14 poetes que tingueren una relació personal i literària amb el protagonista de l»Any en estampes’. El nomenament com a escriptor del mes és una forma de retre-li homenatge per part de la Biblioteca Municipal, atès que aquest mes de novembre, Planells Bonet compleix 85 anys.
Vida i obra
Josep Planells Bonet, conegut com Pep Negre, va néixer a Sant Rafel de sa Creu el mes de novembre de 1928. Va aprendre les primeres lletres a l’escola pública de Sant Rafel i va ingressar al Seminari d’Eivissa l’any 1939, on va acabar els estudis eclesiàstics. Va ser deixeble de Mn. Vicent Serra i Orvay i de Mn. Isidor Macabich i Llobet. Va ser ordenat sacerdot l’any 1951. Ha exercit la labor pastoral a les parròquies de Sant Vicent Ferrer, a Sant Francesc de Paula i Sant Carles. Des de l’any 1977 ha estat rector de Sant Rafel Arcàngel i de Santa Agnès; durant algun temps també ha estat encarregat del culte a la capella de Forada.
Va començar a escriure en llengua catalana l’any 1968, coincidint amb la seva estada a Sant Francesc de ses Salines. Ha anat publicant la seva poesia a través de Diario de Ibiza i de la revista Eivissa i a través de llibres com ‘Lectures poètiques’ (1988), ‘Ressò del paratge’ (1993), ‘Remembrances’ (1995) i ‘Musa fugaç’ (2003). La seva poesia pot ser qualificada com a místic religiosa, ben arrelada a la terra, amb un extraordinari domini de la llengua.
També és autor de prosa costumista, publicada a llibres com ‘Vora el foc’ (1997), ‘Hora màgica’ (1999), ‘Viatge insòlit’ (2002) i ‘Es Vedrà’ (2005); aquesta darrera publicació és un llibre de vers i prosa on evoca la figura del beat Pare Palau i la seva estada a Eivissa durant el s. XIX. L’any 1990 se li va atorgar la Menció d’Honor Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Eivissencs. L’any 2009, coincidint amb la seva jubilació, es varen succeir nous reconeixements que lloen la seva trajectòria humana i social: Premi a la Producció Cultural Illa d’Eivissa (Institut d’Estudis Baleàrics), Forca de Fang (Associació de Vesins de Sant Rafel) i Medalla d’Or de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, a més de donar nom a un carrer del poble de Sant Rafel. L’any 2012 va publicar el llibre de poesia ‘Forca amunt i Forca avall’.