La plaça de l’església de Sant Josep ha acollit l’acte de presentació del documental Relats de Sal, un treball patrocinat pel Consell Insular d’Eivissa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Josep i que s’ha mostrat per primera vegada al públic a amb motiu de l’inici de la Fira de la Sal 2024, que tindrà lloc aquest cap de setmana.
Aquest documental, que ha estat realitzat per Enrique Villalonga amb la seua productora Filmótica, i que ha comptat amb el guió i la documentació de Susana Cardona, pretén mostrar la riquesa del nostre patrimoni cultural saliner, un patrimoni que es manté viu i que requereix ser salvaguardat per a les futures generacions. El documental vol aportar informació sobre la història i l’evolució de ses Salines amb els testimonis del geògraf Josep Antoni Prats i de l’historiador Toni Ferrer Abárzuza.
A més s’ha comptat amb la participació directa de la comunitat portadora que ha aportat un recull de microrelats, de fragments de històries de vida, de personal de Salinera Española – personal en actiu i jubilat- començant pel seu director José María Fernández, i de veïns i persones vinculades, directa o indirectament, amb aquest espai i la seua activitat, com ha estat Joan Planells conegut per tots com en Joan Torrilles, que amb 95 anys és avui el darrer saliner que va conèixer i practicar l’ofici abans de la mecanització del procés d’extracció de sal, o Catalina Guasch de can Guillem Maians, la darrera dona que va formar part de l’equip humà de l’empresa salinera.
El president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, ha agraït a tots els qui han realitzat i col·laborat en aquest documental la seua participació i ha destacat una de les frases que en ell es diu: «ses Salines són més que una indústria», remarcant que no tan sols és una indústria mil·lenària, si no que també atresora un important valor històric, socioeconòmic i cultural a la nostra illa. “Ses Salines ens representen a tots els eivissencs en general, i als habitants de Sant Francesc de s’Estany i de Sant Jordi de ses Salines en particular, i formen part inherent de la nostra identitat col·lectiva”.
Per la seua part, l’alcalde de Sant Josep, Vicente Roig, ha agraït la col·laboració del Consell Insular d’Eivissa “que enguany, ni més ni menys, inaugura amb aquest documental l’edició més extensa i especial de la Fira de la Sal fins a dia d’avui”. Roig ha explicat que es tracta d’un audiovisual que, a més, mostra “d’una forma immillorable les nostres arrels, que és precisament un dels principals valors que ens defineix i que volem compartir amb els nostres visitants”. “Per estimar Sant Josep de sa Talaia és primordial conèixer els nostres orígens, d’on venim, i ‘Relats de sal’ és, sense cap mena de dubte, la millor manera de contar-ho” ha assenyalat Roig.
Aquesta presentació s’emmarca a més en la primera celebració del Dia Internacional del Patrimoni Cultural Immaterial, que l’any passat, a la Sessió nº42 de la Conferència General de la Unesco, es va decidir proclamar el 17 d’octubre. Avui és la primera edició que es celebra i a tot el món s’han organitzat projeccions de documentals, taules rodones i altres activitats per donar visibilitat a unes manifestacions culturals que des del Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa es vetlla per fomentar, impulsant i portant a terme tota una sèrie d’accions destinades a documentar, protegir i gestionar aquest patrimoni, en col·laboració amb les comunitats portadores d’aquests valors culturals.