@Noudiari · Ara Balears / Les dades de visats d’obra corresponents al tercer trimestre continuen molt lluny del que voldrien els diferents sectors relacionats amb la construcció, però després de cinc anys de caiguda lliure es podria dir que com a mínim s’ha tocat fons. Segons les estadístiques del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), els primers nou mesos es visaren 2.479 obres en totes les Illes, una quantitat lleugerament superior a 2012.
Però si s’analitzen les dades corresponents estrictament a habitatges, els 704 visats dels tres primers trimestres no superen les xifres de 2012. En opinió del Col·legi d’Arquitectes, «continua en retrocés l’habitatge plurifamiliar, que no està sent gens afavorit per les dificultats de finançament tant del promotor com de l’usuari final».
En opinió dels arquitectes, «continua havent-hi molt poca construcció per al que seria una activitat normal».
Els aparelladors fan una lectura lleugerament més positiva de les dades, en concret de les que corresponen a Mallorca. Segons les previsions del Col·legi d’Aparelladors, fetes públiques ahir, «enguany es podrien arribar a tramitar un total de 799 visats, fet que suposaria un increment del 7,8% en relació als 655 habitatges visats el 2012».
Per municipis, encapçala les estadístiques Andratx, amb 170 habitatges visats entre el gener i l’octubre de 2013, seguit de Son Servera (95), Palma (84) i Manacor (79).
Reformes hoteleres i particulars
En el que sí que hi ha coincidència entre arquitectes i aparelladors és que l’activitat turística és la que més està revertint en el sector de la construcció, per dos motius: principalment, per les reformes hoteleres, i en segon lloc, pel lloguer turístic de pisos, que ha provocat que molts ciutadans reformin el seu. Si el nombre de visats és molt similar a 2012, sí que milloren les dades de «metres construïts». Han augmentat un 10% a causa de l’activitat turística. En l’últim trimestre de 2013 s’espera una millora impulsada per la bona temporada turística i les òptimes previsions per a l’any que ve», digué ahir el Col·legi d’Arquitectes.
Pel que fa als lloguers turístics, el president del Col·legi d’Aparelladors, Ignacio Martínez, va dir fa unes setmanes a l’ARA Balears que «ara mateix el que més funciona, a més de les reformes hoteleres, és la rehabilitació. Hi ha molts projectes i és bo de veure, si passeges pel centre antic de Palma o per altres pobles i ciutats. Un fet que voldria destacar és que el segment del lloguer de pisos ens està dinamitzant. Famílies que no tenen feina o que han vist reduïts els ingressos posen els seus pisos en el mercat del lloguer», afirmà.