Endesa, a través de la seva filial de xarxes, e-distribución, revisa la xarxa de mitjana tensió de les Illes Balears. Per a això, s’utilitzen helicòpters dotats de la darrera tecnologia i compta amb pilots experts que supervisen 770 km de línies aèries de mitjana tensió que discorren per tota l’orografia de les Illes Balears, la qual cosa suposa una inversió de més de 102.000 euros.
Aquestes revisions en helicòpter formen part de la campanya que Endesa impulsa anualment i que contempla la inspecció de les infraestructures i la realització de millores en la xarxa. A més, aquesta campanya consta d’una fase prèvia al període estival per la qual es realitzen labors de poda selectiva amb el doble objectiu d’assegurar la continuïtat de subministrament i reduir el risc d’incendis, especialment en un any de sequera que pateixen algunes zones i que requereix extremar les mesures de protecció.
Dins dels programes de manteniment, la companyia realitza inspeccions amb helicòpters equipats amb càmeres termogràfiques i d’alta definició que permeten la inspecció al detall de les infraestructures i de l’entorn que les envolta. La informació rebuda es processa aplicant tècniques de machine learning o deep learning i passa a formar part d’una gran base de dades que permet veure quins són els problemes més habituals.
La termografia consisteix a sobrevolar les línies elèctriques amb un helicòpter dotat d’una càmera de raigs infrarojos, que grava el cable i detecta si hi ha algun punt calent (amb una temperatura superior a la del propi cable, és a dir, amb el risc de sobreescalfar-se), una cosa impossible de detectar a simple vista i que pot indicar un mal funcionament del cablejat. En el cas de detectar alguna anomalia, com les coordenades del «punt calent» queden registrades, automàticament s’activa el mecanisme per a arreglar-lo de manera ràpida. Aquest manteniment predictiu i preventiu de les instal·lacions de la companyia permet evitar possibles incidències i futures avaries.
Les revisions termogràfiques no sols es realitzen amb helicòpter, sinó que també es complementen amb revisions oculars aèries a peu de línia.
Tecnologia LIDAR
Una altra labor clau és l’escaneig làser de les línies aèries d’alta tensió amb una combinació de tecnologia GPS i sensors làser, anomenada LIDAR (Light Detection And Ranging).
Mitjançant aquest sistema s’ha creat un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats que permet mesurar quines són les distàncies entre els cables i la vegetació, així com realitzar estudis de creixement de la massa forestal que resulten molt útils per a planificar els treballs de control de la vegetació. La tecnologia LIDAR, que s’utilitza també des de drons, resulta també molt útil per al manteniment preventiu de les instal·lacions en permetre la detecció ràpida de defectes en les infraestructures.