La Federació Socialista d’Eivissa (FSE-PSOE) ha advertit avui de la «paràlisi» del Partit Popular en la presa de decisions i planificació sobre la gestió dels residus i de l’aigua a l’illa d’Eivissa, tant per part del Consell Insular de Vicent Marí, com del Govern balear i dels ajuntaments. «Una paràlisi que està posant en perill els recursos de l’illa i ens està abocant a una situació crítica en qüestions com la gestió dels residus”.
El partit socialista insular ha abordat avui aquests problemes en una jornada de treball que ha tengut com a convidat, «per aportar la seua visió i experiència», el senador i exconseller de Transició Ecològica del Govern de Canàries José Antonio Valbuena.
El secretari general de la FSE-PSOE, Vicent Roselló, ha lamentat que “el Consell Insular d’Eivissa no està prenent les decisions que li corresponen sobre la gestió dels residus i de l’abocador de Ca na Putxa, que té un límit que s’està esgotant”. El mateix quant a la gestió de l’aigua, en què “tampoc s’estan prenent mesures ni s’està fent polítiques adequades a la gestió per assegurar el recurs de l’aigua. Diferents associacions i entitats, així com també la Federació Socialista d’Eivissa, reclaman al Consell Insular, així com també al Govern de les Illes Balears, que prenguin mesures amb l’objectiu de poder garantir l’aigua per als habitants, l’agricultura i els nostres visitants”.
El senador canari, responsable de residus i aigua del Govern autonòmic en la legislatura anterior, ha exposat que “hi ha enfocaments diferents per part de la dreta de l’esquerra, ja que mentre que a l’esquerra parlem de polítiques ambientals, d’entendre el residu com un recurs, com una oportunitat de donar-li un valor amb una valoració econòmica, la dreta tot ho resol a base de canonades”.
“És molt semblant el problema que té Eivissa amb el que teníem a Tenerife fa uns anys, que es va voler resoldre amb una incineració a la pròpia illa. Aquesta no és la solució. Primerament, caldrà veure què es fa dins la pròpia jerarquia europea. La Unió Europea aquí ho té clar, hi ha oportunitats importants per encara continuar avançant en matèria de recuperació i de minimitzar aquesta generació de residus”.
Pel que fa a l’aigua, “dins d’un context global, els habitants de les illes som els que més problemes tendrem per al subministrament. Les mateixes Nacions Unides vaticinen que el gran problema que té avui dia la humanitat és precisament poder abastir-se de l’aigua per al seu dia a dia, fins i tot per a les produccions agrícoles”, ha explicat el senador canari.
“A més, la primera mesura que diu les Nacions Unides que cal adoptar per adaptar-nos al canvi climàtic és, precisament, poder assegurar els nostres subministraments d’aigua. I per això calen polítiques que no es planifiquen d’avui per demà”. “Són polítiques que es planifiquen a mitjà i llarg termini”, cosa que no fa la dreta quan governa, ha explicat, el que suposa un greu “retrocés” que ara mateix s’està patint tant a Canàries i com a les Illes Balears.