@Noudiari / La consellera de Turisme, Carmen Ferrer, ha presidit aquest matí la segona reunió d’aquest any 2013 del Consell Sectorial de Turisme. A la reunió també hi ha assistit el conseller d’Indústria i Noves Tecnologies, Vicent Roig. A la mateixa s’ha donat compte de totes les accions promocionals que s’han portat a terme en 2013. La consellera ha informat que, a través de la Fundació de Promoció Turística, s’ha assistit a 27 fires en diferents formats (amb estand propi, amb estand de la ATB o amb estand de Turespaña) i adreçades a diferent tipus de públic (generalistes però també especialitzades en busseig, congressos, natura, nàutica i luxe). També s’han realitzat workshops i col·laboracions amb esdeveniments d’interès turístic.
En matèria de viatges de premsa, han visitat Eivissa 157 periodistes. A l’espera de valorar nombrosos articles que estan pendents de publicació o valoració, es calcula que el retorn en publicitat d’aquesta inversió ha estat de 920.000 euros. També han visitat Eivissa 510 professionals en viatges de familiarització.
La consellera també ha informat del nou material promocional que s’ha distribuït en 2013: les fitxes de les rutes de caiac, els fulletons de turisme familiar i de turisme 55+, les rutes patrimonials, les rutes gastronòmiques i la potenciació del distintiu pels restaurants ‘Sabors d’Eivissa’.
En el balanç de la temporada, la consellera ha destacat que tots els mercats, a excepció de l’espanyol, han registrat increments de passatgers a l’aeroport d’Eivissa. Així mateix, ha destacat els importants increments de l’ocupació en els mesos de maig (60% envers el 52% de l’any passat) i octubre (54% davant el 48% de 2012).
Llei turística
En la segona part del consell sectorial, s’ha debatut el desenvolupament reglamentari de la nova llei turística. En aquest sentit, la consellera ha recordat que la part que correspon regular al Consell Insular d’Eivissa contempla els següents temes: la comercialització d’estades turístiques, la comissió de valoració de dispenses, els usos secundaris compatibles en un establiment turístic d’allotjament, la regulació dels mediadors turístics i centrals de reserves, l’habilitació de guies, la senyalització turística, la declaració insular d’interès turístic, el pla de modernització permanent d’establiments turístics, el turisme d’interior, la possibilitat de regular allotjaments rurals i tipologies d’establiments hotelers, plans de qualitat, tipologies d’establiments de restauració i la possibilitat d’ampliar les tipologies dels establiments d’entreteniment, entre d’altres.
La regulació que el Consell ja ha elaborat en aquests moments és la del servei de menjador dels apartaments turístics, l’aforament i serveis sanitaris per a clients en establiments de restauració, la gestió de places donades de baixa i l’ordenança reguladora de la tarifa d’aplicació de les operacions d’adquisició d’aquestes places.
Desenvolupament turístic
A més, en aquests moments, s’està treballant en la regulació d’habilitació dels guies turístics, requisits dels clubs de platja, els plans de desenvolupament turístic i el desenvolupament dels Piats, així com el reglament de les estades turístiques. Precisament, sobre aquest reglament d’estades s’ha assolit el compromís de mantenir un consell sectorial monogràfic sobre aquest tema.
Entre les conclusions a les que s’ha arribat, el sector considera que els reglaments que s’estableixin en matèria de clubs de platja i d’altres establiments, els requisits han de primar la qualitat, i s’ha de ser estricte amb el seu compliment, amb l’objectiu que l’illa d’Eivissa no es vegi perjudicada per empresaris oportunistes que només opten als mesos de juliol i agost. També s’ha vist necessari coordinar tot aquest procés amb els ajuntaments, en matèria d’usos permesos.
En el consell sectorial hi estan representats les patronals relacionades amb l’activitat turística, els ajuntaments, Foment del Turisme, la nova associació d’Oci d’Eivissa i l’associació de guies turístics, entre d’altres.