@Noudiari/ El grup ecologista GEN-GOB ha denunciat que l’Ajuntament de Sant Antoni va aprovar el passat 20 de desembre una moció per modificar del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que es va publicar al BOIB el passat dia 24, i que permetria la instal·lació de grans superfícies comercials de fins a 25.000 metres quadrats al nucli urbà de Sant Antoni, el que suposaria multiplicar per cinc el màxim permès fins ara. Segons el GEN, això suposaria la “puntilla al petit comerç del municipi”. També critiquen que no s’hagi realitzat cap roda de premsa per presentar aquesta modificació: “D’això se’n diu nocturnitat i alevosia”.
El GEN critica la instal·lació de grans superfícies
En un comunicat de premsa, el GEN considera que les grans superfícies comercials en una illa de les dimensions d’Eivissa comporta “la desaparició molt important de petits comerços”, el que suposa una gran pèrdua econòmica per l’illa “donat que els beneficis que genera el petit comerç reverteixen en la població local, mentre que els que generen les grans superfícies són diners que directament surten de l’illa per no tornar”.
Els ecologistes també critiquen que el projecte de modificació puntual del PGOU presentat per l’Ajuntament de Sant Antoni no fa “cap estudi de l’afectació del trànsit i la mobilitat al nucli urbà per la implantació d’aquests grans centres comercials” i auguren que provocaran un seriòs problema afegit al “ja insostenible trànsit que es dóna en època estival a aquest nucli urbà”. El GEN assegura que espera que l’equip de govern municipal “rectifiqui de forma urgent i aturi la tramitació” d’una modificació que “únicament pot afavorir grans empreses en detriment del petit comerç que és el mode de vida d’una part important de la població, que dóna feina a milers de portmanyins i que reverteix els seus beneficis en favor de la mateixa comunitat”.
L’Ajuntament justifica les modificacions
A l’informe que ha redactat l’Ajuntament de Sant Antoni per presentar la modificació al PGOU, s’afegeix una memòria justificativa en la qual s’exposen els motius per aquests canvis. Així, s’assegura que l’objectiu d’aquesta modificació puntual és “ajustar-se a les noves necessitats del municipi i l’adequació urbanística de la realitat actual, i millorar la competitivitat del sector terciari i de l’oferta complementària turística”.
A l’informe es nega que la modificació sigui per afavorir uns pocs interessos en detriment de l’interès general, sinó tot el contrari: “Les modificacions proposades redunden en l’interès públic perquè permeten una major flexibilitat en l’aplicació de la normativa reguladora de l’ús comercial i el municipi podrà afrontar el seu desenvolupament socio-econòmic, basat fonamentalment en la indústria turística i el sector serveis”, i que “l’apertura de nous centres comercials de gran tamany suposen un evident interès general i públic perquè permetran el creixement econòmic, es crearan llocs de feina i milloraran la dinàmica turística fora de la temporada d’estiu”.
En aquesta memòria s’admet que la modificació d’usos comercials por tenir “certa incidència sobre la mobilitat del municipi” però que aquesta no afectarà les zones més densificades i saturades del nucli de Sant Antoni i que, per tant, “aquest augment de la mobilitat és assumible per les actuals xarxes viàries”.
Dejando de lado el tema en concreto, que creo que tiene que ver con la construcción del Mercadona de Sant Antoni…
La construcción de las grandes superficies fuera de los núcleos urbanos es algo perjudicial. Soy de la opinión de que estos establecimientos deberían estar en los núcleos. Se trata de un fenómeno conocido en otras zonas: se obliga a estas empresas a instalarse en zonas alejadas y con ellas se llevan a los consumidores y buena parte de la vida de la calle. Los centros quedan desolados.
En Ibiza, las grandes superficies deberían estar en los núcleos urbanos. Vale que hacen la competencia, pero trasladarlas a zonas alejadas no aleja el problema. Es pegarse un tiro en el pie.
Lo mismo ha pasado en el puerto de Ibiza, desde que no hay tráfico está desolado.
Al contrario de lo que cree el GEN, cuanta más densidad de población más riqueza y vida. Y mejor para el resto del territorio, que queda liberado.
Pep, pots veure la nota de premsa sencera al facebook del gengob..