@D.V./ L’any Marià Villangómez conclourà el proper diumenge, dia 12 de gener, amb un concert solidari d’homenatge a l’autor eivissenc a càrrec de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa i el Cor Ciutat d’Eivissa. Aquesta activitat, que tendrà lloc al Palau de Congressos d’Eivissa a partir de les 19 hores, està organitzada pel Consell Insular i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, de l’Institut d’Estudis Baleàrics i de l’Ajuntament d’Eivissa a través del seu Patronat de Música. El concert oferirà diverses peces ja adaptades a simfònica i altres que s’han adaptat per primera vegada amb motiu d’aquesta actuació.
Aquest concert té un caràcter solidari i els fons obtinguts es destinaran els beneficis obtinguts a Unicef. L’entrada té un preu de 10 euros en venta anticipada (es poden adquirir a Can Ventosa i a la botiga Holidays de Santa Eulària) i de 12 euros el mateix dia al Palau. Els estudiants de música comptaran amb un preu especial de dos euros. A la presentació del concert, la consellera d’Educació i Cultura del Consell Insular, Pepita Costa, s’ha mostrat satisfeta que el Govern de les Illes Balears, a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics, financi “per primera vegada un concert d’aquestes agrupacions musicals”, i també ha agraït la col·laboració als ajuntaments i a les dos bandes de música.
A l’acte de presentació també han participat la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Lina Sansano; i la de Santa Eulària, Ana Costa; el director de l’orquestra, Adolfo Villalonga; el director del Cor, Miguel San Miguel, i el músic Joan Murenu.
Un any atapeït d’activitats per recordar al poeta
Finalitza d’aquesta manera a les Pitiüses l’Any Villangómez, un homenatge en el que durant 365 dies -i alguns més- tots els municipis de les Pitiüses han acolllit tota mena d’actes relacionats amb l’escriptor. S’han realitzat recitals poètics, s’han presentat espectacles musicals destinats a un públic juvenil, s’han fet exposicions, s’ha posat en funcionament audioguies i rutes turistiques literàries que han seguit el rastre de Villangómez, s’han presentat obres de divulgació, s’ha posat en escena teatre infantil i, especialment, s’ha reeditat la seva obra poètica completa. Fins i tot, la seva figura icònica -un home de cabell gris, seriós i bigoti finament retallat, amb un diari enrotllat sota el braç- s’ha convertit en un gegant que s’ha passejat per les festes populars.
“Estem molt satisfets, tant per la col·laboració de les institucions com per la rebuda que aquests actes han tingut entre la ciutadania”comenta Marià Serra, president de l’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE), l’organització que ha estat l’ànima d’aquest Any Villangómez. Serra recorda que les feines de preparació van començar l’any 2011 i destaca el que considera que ha estat l’esdeveniment cabdal d’aquests homenatges: “Hem publicat l’obra poètica completa. Era un deure que teníem, perquè molts dels seus llibres estaven descatalogats i eren impossibles de trobar”. El president de l’IEE recorda que es tracta de “l’obra d’un Premi d’Honor de les Lletres Catalanes” i la seva reedició és indispensable per a que els seus versos puguin continuar sent llegits.
A més del concert de diumenge, aquest dijous 9 de gener l’Institut d’Estudis Eivissencs projectarà el documental ‘Marià Villangómez: home, terra i poesia’ al Centre Cultural de Can Ventosa. Aquest documental va ser realitzat l’any 1994 l’Obra Social Sa Nostra, i en ell el poeta recita alguns dels seus versos, explica en primera persona les claus de la seva obra, i hi apareixen altres intel·lectuals que van tractar amb Villangómez com Francsc Parcesiras, Joan Triadú o Jordi Sarsadenas.
Per acabar, el proper 1 de febrer, al nou Espai Mallorca de Barcelona el col·lectiu Illencs pel Català organitzen un Homenatge Popular a Marià Villangómez i Bartomeu Rosselló-Porcel, unes figures que representen “dues de les millors aportacions que les Balears i les Pitiüses han fet a la literatura catalana del segle XX”.