@Noudiari/ El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) ha enviat una carta a la consellera insular de Cultura i Patrimoni, Pepita Costa, en la qual li demana que sigui conservat “in situ” el camp de rasses de conreu descobert pels arqueòlegs a Puig d’en Valls, per tal que «les generacions futures puguin gaudir d’aquest element patrimonial i veure com era en realitat».
Aquest tipus de rasses es descobreixen de manera habitual a l’illa d’Eivissa i són una troballa freqüent a totes les excavacions arqueològiques, i per tant mai se li han concedit gaire valor ni s’ha optat mai per la seva conservació. No obstant, el grup ecologista destaca que “fins ara no s’havia descobert una extensió tan gran i tan ben conservada com és aquesta” i que, a més, el fet que es trobi molt a prop de la ciutat d’Eivissa, en un lloc de fàcil accés i just al costat d’una escola, pot convertir “aquest camp de sèquies en idònia per a la seua conservació in situ i evitar la seua destrucció”. El GEn incideix que en aquesta ocasió ens trobem davant un cas excepcional perquè “mai hem tengut l’oportunitat tan bona com aquesta de preservar íntegrament en la seua ubicació original aquesta mostra del nostre passat”. Per tant, proposen que “és hora d’esmenar aquesta mancança i garantir que tant els residents com els turistes puguin gaudir d’aquest jaciment, les proporcions del qual el converteixen en realment monumental”.
Segons afirma el GEN en un comunicat, aquest camp de Puig d’en Valls “convenientment museïtzat i dotat amb panells explicatius, representaria una magnífica lliçó d’història i una plataforma de coneixement privilegiada per a tothom”. Asseguren també que aquestes actuacions no han de ser necessàriament incompatibles amb el seu aprofitament urbanístic, i en altres ocasions s’han compatibilitzat la conservació i l’edificació, deixant la planta baixa lliure per a poder gaudir del jaciment.