@Noudiari/ Les dades de l’Enquesta de Població Activa del darrer trimestre del 2013, que marquen un petit increment de l’ocupació a les Balears, acompanyada d’un descens del nombre de treballadors en actiu, no han estat rebudes amb gaire entusiasme per l’oposició. Així, tot i que creix lleugerament el nombre de treballadors ocupats en 3.900, el què més creix és la població inactiva: en 21.500 treballadors, que han sortit del sistema. “Malgrat baixi la taxa d’atur al 22,91%, baixa també la taxa d’ocupació, del 49,22% al 48,8%”, ha explicat la diputada socialista Joana Barceló.
Més precarietat, segons el PSIB
Barceló ha assenyalat també que l’ocupació creada és una ocupació de cada vegada més precària. “Vivim una transformació profunda de precarietat: els contractes indefinits cauen en 6.000 en un any (-2,1%) mentre la contractació temporal s’incrementa en un 19,3%”, ha explicat la diputada. Gairebé 1 de cada 4 treballadors a Balears són treballadors temporals (24,9%). Els socialistes també han incidit en la situació dels aturats de llarga durada, els majors de 55 anys i les llars on tots els seus membres estan a l’atur. “Les dades socials són cada dia més dures: 41.900 famílies de Balears tenen tots els seus membres actius a l’atur”, ha lamentat Barceló.
El PSIB ha remarcat i qualificat com a “molt preocupant· l’increment del 60% de l’atur entre els majors de 55 anys; que ja són 14.800. A la vegada, segueix augmentant l’atur de llarga durada: ja són 66.800 els treballadors que porten més d’un any a l’atur, 5.000 més que fa un any. “La suposada millora econòmica no arriba al mon laboral”, ha argumentat Joana Barceló, qui ha tornat a demanar l’actuació urgent del Executiu. “El Govern hauria d’actuar i atendre de forma específica i extraordinària els col·lectius més afectats, que segueixen empitjorant la seva situació”.
Per EU no es pot parlar de recuperació
Per la seva banda, Esquerra Unida ha destacat que, tot i les bones temporades turístiques la xifra de persones que no tenen cap ocupació, encara és de 134.600. “Des del Govern es valora molt positivament que s’hagi reduït en 9.500 en relació al 2.012, però obliden el fet, equiparable al que passa al conjunt de l’Estat, d’aquelles persones que ja han deixat de situar-se com a demandants encara que no hagin trobat cap feina, ni valoren tampoc que aquelles persones que només tenen treballs miserables per unes poques hores de feina a la setmana (el 20% del total dels ocupats) desapareixen del llistat de desocupats encara que els seus ingressos per activitat laboral siguin ínfims” comenten des de la formació d’esquerres.
Per a EU, l’alentiment de la destrucció de llocs de feina no suposa que s’hagi entrat en la senda de la recuperació: “Per desgràcia encara estam lluny d’això. El conjunt de les rendes laborals ha davallat, cada vegada hi ha menys ocupació estable, la població activa es redueix, disminueixen els ingressos de la seguretat social, augmenta el nombre de llars sense cap ingrés i disminueixen les prestacions per atur. En definitiva, cap motiu per a l’optimisme”.