@D.V./ Cautela i realisme. La reunió que s’ha celebrat aquest dijous a la tarda a Madrid entre els presidents dels Consells Insulars pitiüsos, l’eivissenc Vicent Serra i el Formenterer Jaume Ferrer, amb alts càrrecs dels ministeris de Medi Ambient -el seu Secretari d’Estat, Federico Ramos-, i d’Indústria, Energia i Turisme -el Subsecretari d’Estat, Enrique Hernández-, no ha produït grans novetats però tant Ramos com Hernández han confirmat una evidència: si la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte de sondeigs sísmics presentats per la petroliera Cairn Energy és negativa, les prospeccions petrolieres es’aturaran. És a dir, que es respectarà la legalitat.
D’aquesta manera, es produeix la circumstància curiosa que el Subsecretari d’Estat ha desmentit les paraules del seu superior, el ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, que aquest dimecres va assegurar en una entrevista radiofònica que les prospeccions es farien “sí o sí” i que els permisos ja estaven concedits i no havia marxa enrere.
Garanteixen una declaració d’impacte ambiental imparcial
“Hi ha hagut una bona comunicació i el Ministeri de Medi Ambient ha mostrat el seu compromís d’analitzar de forma seriosa i rigorosa totes les al·legacions que s’han presentat per part de les institucions” ha declarat el president eivissenc Vicent Serra a la sortida de la reunió. No és que sigui un gran triomf: senzillament, els responsables de Medi Ambient han garantit que compliran la legalitat i que deixaran treballar tranquils als tècnics. Un detall important, sobretot perquè les paraules del ministre Soria d’ahir van ser interpretades com una forma de pressionar als tècnics de Medi Ambient perquè donin el vist-i-plau al projecte presentat per Cairn Energy.
En aquesta trobada, els alts càrrecs de Medi Ambient i d’Indústria i Energia s’han compromès a estudiar la proposta de realitzar una declaració d’impacte ambiental conjunta que englobi als tres projectes de prospeccions que envolten a l’arxipèlag balear. Els ministeris també estudiaran la petició dels Consells Insulars, avalada per la Comissió Europea i presentada en forma d’al·legació, que l’impacte ambiental no s’estudiï de forma fragmentada, sinó tenint en compte el projecte en el seu conjunt, incloent des dels sondeigs sísmics fins a la perforació del fons marí. Tots dos presidents, a més, han traslladat l’amplíssim rebuig social que provoca aquest projecte a la societat pitiusa.
Realisme i treball
“No vull parlar d’optimisme” ha comentat Vicent Serra, “només de realisme. Estem fent feina, estem reforçant arguments i estem intentant trobar una via de comunicació” i ha assegurat que “tenim unes al·legacions molt ben treballades que haurien de ser suficients com per anul·lar les prospeccions”. Serra també ha mostrat el seu desacord amb les darreres manifestacions del ministre d’Indústria, José Manuel Soria, i ha posat de manifest que és “contradictori” que” es faci gala de la recuperació econòmica de Balears gràcies al turisme i, per altra banda, es fomentin aquest tipus de projectes”.
Per la seva banda, el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha insistit en l’impacte mediambiental, econòmic i social que les prospeccions petrolíferes podrien tenir en una illa de les característiques de Formentera. Ferrer també ha defugit qualsevol optimisme i, enfront les declaracions del ministre Soria, ha declarat que “estarem expectants i vigilants, i arribarem a totes les instàncies que faci falta per impedir que aquestes prospeccions segueixin endavant”.
A banda de les al·legacions institucionals, Formentera porta registrades 1.469 al·legacions, mentre que a Eivissa es calcula que s’han superat les 20.000, a falta dels recomptes que estan efectuant els diversos registres d’entrada de l’illa. També s’han recollit milers d’al·legacions a Barcelona, Madrid i València.
A la reunió, a més, per part del Consell Insular d’Eivissa, hi ha acudit la consellera de Medi Ambient, Pepa Costa, i el tècnic de Medi Ambient, Jaume Estarellas. Per part del Consell de Formentera, el conseller de Presidència, Bartomeu Escandell. El proper 11 de febrer, ambdós presidents es traslladaran a Brussel·les per traslladar aquesta problemàtica al Comissari de Medi Ambient, Janez Potocnik.
Ni que ellos mismos se aclaren no es buena señal, políticos mediocres y que no están a la altura, basta ya de mentiras y falsedades, DMISION!!!