@Ara Balears – Noudiari/ La infanta Cristina de Borbó respon el 95% de les preguntes del jutge José Castro amb evasives, segons l’advocat del Front Cívic Som Majoria, Manuel Delgado, que ha fet declaracions en un recés de l’interrogatori. Segons altres fonts que han tingut accés a la declaració, la infanta ha negat saber res de les activitats de l’empresa que tenia a mitges amb el seu marit, Aizoon, i s’ha desvinculat de l’administració de l’empresa. Si continua amb aquesta línia carregarà tota la responsabilitat al gendre del rei, Iñaki Urdangarin, copropietari amb ella d’Aizoon.
La filla del rei d’Espanya, després de gairebé tres hores de preguntes del jutge, només havia contestat la meitat de les que el magistrat li havia preparat. Encara queda força interrogatori. Per això Castro ha ordenat un breu recés que s’ha acabat a la una del migdia. Ha contestat moltes de les preguntes dient que no en sabia res. Així, segons fonts jurídiques, hauria dit, per exemple, que desconeixia que el servei domèstic s’havia contractat a través d’Aizoon. És més, ha donat a entendre que pensava que el pagaven ella i el seu marit directament.
Molt segura i preparada
La infanta declara des de les deu davant del jutge José Castro i, segons Delgado, se la nota molt segura i preparada. L’advocat també ha dit que l’interrogatori del jutge és extensiu i rigorós. Cristina de Borbó respon com a imputada per delictes fiscals i de blanqueig de capitals en el marc del cas Nóos. Per ara la filla del rei d’Espanya encara contesta les preguntes del magistrat, que se n’ha preparat com a mínim un centenar. La declaració es podria acabar cap al migdia o primera hora de la tarda.
La infanta ha arribat als jutjats de l’avinguda Alemanya de Palma a les 09.47 del matí i ha entrat amb un cotxe gris al recinte. Ha baixat la major part de la rampa en cotxe amb una maniobra molt ràpida i només ha hagut de fer deu passes a peu per l’aparcament -la rampa de la vergonya-, aprofitant l’autorització per entrar amb cotxe fins a la porta de l’edifici.
La filla del rei d’Espanya no ha fet cap declaració als centenars de periodistes que l’esperaven a la baixada, tan sols ha respost un «bon dia» als informadors. Ha entrat serena i somrient mentre de fons se sentien els crits dels centenars de manifestants que s’han reunit a la porta principal dels jutjats. Els seus advocats, Miquel Roca i Jesús Silva, l’esperaven a la porta d’entrada i han accedit tots junts a l’edifici. Silva havia assegurat als mitjans de comunicació que la filla del rei «està tranquil·la». El jutge José Castro ja hi era des de primera hora del matí i els fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Ángel Subirán hi havien arribat uns minuts abans.
Interrogatori
La filla del rei d’Espanya s’enfronta a un jutge perseverant que ha preparat un centenar de preguntes per aclarir què sabia i què no de la trama Nóos, a través de la qual Iñaki Urdangarin i el seu exsoci haurien cobrat uns sis milions d’euros públics, sobretot d’institucions balears i valencianes. També ha d’explicar d’on es pensava que sortien els recursos amb què es varen pagar moltes despeses de la família -viatges, personal domèstic, vins, dinars i fins i tot festes- que es finançaven a través de l’empresa que tenia a mitges amb el seu marit: Aizoon. Una de les preguntes clau és per què va participar en la creació d’Aizoon i per què es pensava que servia.
L’interrogatori, davant d’una quarantena de persones, es fa en una sala que dóna a la façana principal de l’edifici, precisament on s’ha convocat una protesta en contra de la corrupció i de la monarquia. És més que probable que la infanta hagi de sentir insults i crits aïrats mentre contesta al jutge. Però si es cansa, no s’ha de preocupar: s’ha preparat una sala al costat on podrà aturar una estona i prendre alè per continuar l’interrogatori.
Però, a més del jutge, les altres parts personades també poden demanar-li allò que creguin convenient. El fiscal s’oposava a la declaració, de manera que és difícil que li demani res gaire incòmode, però les dues acusacions populars i l’advocat de l’exsoci d’Urdangarin, Diego Torres, poden ser força insistents. De tota manera, es preveu que tot plegat no acabi més enllà de mitjan horabaixa, perquè s’ha d’enregistrar i no s’haurà d’estar esperant la transcripció de cada pregunta.
Sigui com sigui, a dins, la duquessa de Palma pot estar ben tranquil·la, pel que fa a la seva imatge. Als jutjats no hi han deixat entrar els telèfons mòbils, ordinadors portàtils, càmeres ni tauletes de cap dels advocats personats en el cas. I tampoc no s’enregistrarà la declaració en vídeo, sinó que només se’n gravarà el so i després es transcriurà. No hi haurà cap imatge de la filla del rei declarant davant del jutge.
Deu mesos d’espera
L’entrada de Cristina de Borbó als jutjats de Palma ha estat, gairebé, una entrada en diferit: ha trigat deu mesos a traspassar la porta dels jutjats de Palma des que Castro la va citar per primera vegada. El magistrat la va encausar com a possible cooperadora necessària del seu marit i el seu exsoci Diego Torres en el desviament de fons públics a través de l’Instituto Nóos, però el fiscal Pedro Horrach va recórrer en contra d’aquella decisió.
L’Audiència de Palma va donar la raó a Horrach -a mitges- i només va deixar una porta oberta perquè es tornàs a citar la duquessa de Palma: una possible imputació per blanqueig i delicte fiscal. Amb tot, el fiscal mateix sosté que Cristina es va beneficiar dels fons públics malversats per Urdangarin i Torres a través de l’Instituto Nóos. Per això, sabés que els doblers eren d’origen il·lícit o no, li reclamarà que torni uns 700.000 euros.
El camí de l’Audiència
El tribunal, en la mateixa interlocutòria en què suspenia la primera citació de la infanta, afegia que «no es comprèn» que l’Agència Tributària no hagués considerat la infanta cooperadora dels delictes fiscals, perquè com a mínim des del 2006 ja havia de saber «que Aizoon era una societat pantalla i que el seu marit la feia servir per defraudar Hisenda». El jutge va desenvolupar aquesta via en un llarg escrit de 227 pàgines en què va citar com a encausada per segona vegada la filla del rei d’Espanya.
Aquesta vegada el fiscal no va presentar cap recurs, i tampoc cap dels advocats dels ducs de Palma. Al final la infanta ha entrat als jutjats, però després que hagin declarat més de 200 testimonis i 42 imputats. El d’aquest dissabte, com a mínim de moment, és l’últim de la llarga llista d’interrogatoris del cas Nóos per on han passat des d’administratius que varen fer feina un sol dia per alguna de les empreses de la trama fins a les treballadores de la neteja de l’assistenta personal d’Urdangarin.