@Noudiari/ El ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha reiterat al conseller balear Biel Company que els projectes de prospeccions sísmiques previstos a diverses zones marítimes properes a les Illes Balears seran sotmesos a una “rigorosa i transparent avaluació ambiental”, amb la finalitat de valorar tots els riscos que comporten. Arias Cañete i Company han mantingut aquesta conversa durant la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural que s’ha celebrat aquest dilluns a Madrid.
Aquestes declaracions d’Arias Cañete es produeixen una setmana després que el ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, assegurés que les prospeccions petrolíferes es farien “sí o sí”, en el que es va interpretar com una maniobra per pressionar als tècnics de Medi Ambient perquè donessin una avaluació positiva de les prospeccions. Recordem que, tot i que el focus mediàtic de les darreres jornades ha estat situat sobre el ministre Soria, la pilota està sobre el terrat del ministeri d’Arias Cañete, que és qui de donar el vist-i-plau definitiu a les prospeccions.
A la breu trobada que han mantingut Company i Arias Cañete, el conseller balear ha aprofitat per informar al ministre de la postura contrària a les prospeccions que té l’executiu balear. Posteriorment, ha recordat que el Govern per mitjà de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB), ja ha emès informes negatius sobre els tres projectes de prospeccions petrolíferes consultats i que confia que l’avaluació d’impacte ambiental del Ministeri, després d’analitzar i atendre totes les al·legacions, es mantingui en la mateixa línia.
Les valoracions de la Comissió de Medi Ambient
Cal recordar que el 30 de gener la CMAIB, òrgan ambiental de les Illes Balears, va tornar a informar negativament sobre l’estudi d’impacte ambiental del projecte de prospeccions petrolieres en el golf de València, que abasta una extensió de 2.240 km2 entre les costes de la Península i les Pitiüses. També va informar negativament sobre un altre projecte que preveu executar aquestes prospeccions en una extensió de 99.600 km2 en el mar Mediterrani nord-occidental i el mar Balear. Així mateix, el mes d’abril de 2013 aquest òrgan ambiental també va informar negativament sobre un primer projecte al golf de Lleó, entre les costes de Catalunya i Menorca.
La CMAIB justifica aquestes decisions en les conseqüències greus, i en alguns casos irreversibles, que la contaminació acústica produïda per les ones utilitzades per a les prospeccions sísmiques amb canons d’aire tindria en la fauna marina i en els recursos pesquers de la zona. També fa constar en l’informe la “gravetat ambiental en cas d’abocament accidental” que es produiria en el cas hipotètic que explotessin les bosses d’hidrocarburs trobades i l’afectació de no solament de l’ecosistema marí, sinó també del turisme.