El govern espanyol ha presentat un avantprojecte de llei d’avortament que restringeix l’accés a serveis d’interrupció del seu embaràs segurs i legals, i retrotreu al país vàries dècades, a una època precària per als drets humans de les dones i nines. Amnistia Internacional demana la seva retirada per raons d’ineficàcia, respecte a la dignitat de les dones i les nines i risc per a les seves vides, entre d’altres motius.
L’avantprojecte exigeix que les dones i nines que varen ser violades hagin de fer una denúncia abans de poder accedir a un avortament legal i segur. Això seria particularment problemàtic per algunes dones immigrants en situació administrativa irregular, que en cas de presentar una denúncia per violació podrien, en certs casos, quedar exposades a que se’ls obri un procediment d’expulsió si fan la denúncia.
A més a més, aquest avantprojecte té un impacte negatiu en el treball dels professionals de la salut, creant un ambient de por que podria impulsar als metges a rebutjar casos i no poder informar adequadament a les dones. Posa en qüestió el judici mèdic dels professionals de la salut i limita la seva capacitat per proveir d’informació, consell i serveis mèdics a les seves pacients.
En cas de presentar una denúncia per violació, algunes dones immigrants en situació administrativa irregular podrien quedar exposades a que se’ls obri un procediment d’expulsió.
La proposta incompleix les obligacions internacionals de drets humans compromeses per Espanya, i les recomanacions d’experts internacionals sobre la plena implementació de la llei actual. L’any 2012, el Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides (Comitè DESC) va demanar al govern espanyol que garantís la implementació de l’anterior llei, la 2/2010, per assegurar a totes les dones l’accés a avortaments segurs i legals. També demanà a l’Estat espanyol que l’exercici de l’objecció de consciència no suposàs un obstacle per a les dones que volen posar fi a un embaràs, i donar una especial atenció a la situació de les adolescents i les dones migrants.
L’avantprojecte és discriminatori. Si és aprovat, afectarà desproporcionadament dones joves i en situació de pobresa, perquè no tenen els mitjans necessaris per viatjar a l’estranger i accedir a avortaments segurs i legals. El Relator Especial de Nacions Unides sobre el dret a la salut, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Consell d’Europa, per la seva banda, han alertat que les lleis restrictives de l’avortament no aconsegueixen reduir el nombre d’aquests, sinó que, al contrari, contribueixen a incrementar el nombre de procediments il·legals i insegurs, així com la mortalitat materna.
L’avantprojecte proposa prohibir materials publicitaris sobre centres de salut que proporcionin serveis d’interrupció voluntària de l’embaràs. Això va en contra de les recomanacions del Comitè DESC sobre l’obligació d’informar a les dones sobre serveis d’avortament legal i segur. La OMS ha recomanat la descriminalització de la provisió i accés a informació sobre avortaments.
L’avantprojecte és discriminatori. Si és aprovat, afectarà desproporcionadament dones joves i en situació de pobresa.
El nou avantprojecte proposa una carrera d’obstacles humiliant i molt difícil de superar, imposant múltiples barreres per a l’accés a l’avortament legal i segur, limitant l’autonomia de les dones i nines. Però aquests organismes internacionals han dictaminat que els terminis d’espera obligatoris que no són mèdicament necessaris, l’aprovació de més d’un professional de la salut i l’obligació d’obtenir consentiment patern constitueixen barreres en l’accés a l’avortament legal i segur, especialment per a les dones amb baixos recursos i joves. A més, l’OMS ha recomanat que l’assessorament a la dona, si ho sol·licita, no tracti d’influir per facilitar la decisió informada.
Amnistia Internacional també demanà al govern espanyol que garanteixi la participació activa i eficaç de les persones i organitzacions afectades en el desenvolupament de l’avantprojecte de la llei, la qual cosa no es realitzà abans de l’adopció d’aquest al Consell de Ministres del passat 20 de desembre.
Pere Manel Mulet Ferrer
Coordinador
Amnistia Internacional Illes Balears
Aministia Internacional Balears recollirà firmes el dissabte 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, al passeig Vara de Rey de Vila, contra aquest avantprojecte de llei de l’avortament.