@D.V./ Les darreres setmanes, el projecte de les prospeccions petrolíferes al golf de València han galvanitzat els debats de cada dimarts al Parlament Balear, que han acabat derivat en crítiques creuades entre diverses forces polítiques, acusant-se mútuament de ser els responsables d’aquesta situació. No obstant, l’objectiu del debat d’aquest dimarts és, a priori, assolir un consens entre totes les forces polítiques i aprovar una moció presentada pel Grup Parlamentari Socialista que tindrà quatre esmenes del Grup Popular.
La moció presentada pel PSOE consta de sis punts, els més rellevants de la qual són els següents:
“1. El Parlament de les Illes Balears segueix rebutjant les prospeccions petrolíferes a l’entorn de les nostres Illes; les autoritzades i les noves sol·licituds en tràmit. Reclamant la derogació de les primeres i la denegació de la resta.
2. El Parlament insta el Govern balear a complir amb els acords d’aquest Parlament, aprovats per unanimitat (…) per iniciar accions judicials contra l’autorització de prospeccions petrolíferes concedida a Cairn Enargy, en el termini de tres mesos.
3. El Parlament insta el Govern a denunciar formalment i per escrit al Govern d’Espanya davant la Unió Europea, per admetre la fragmentació dels estudis d’impacte ambiental de les prospeccions petrolíferes autoritzades.
4. El Parlament proposa la creació d’una comissió amb representació de totes les forces polítiques del Parlament i del Govern de les Illes Balears, per anar a Madrid per reclamar del Govern d’Espanya la immediata paralització de tots els projectes de prospeccions petrolíferes a la mar Mediterrània que afecten a les nostres Illes.
5. El Parlament insta el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient del Govern d’Espanya a l’emissió d’una avaluació d’impacte ambiental urgent dels projectes de prospeccions autoritzats o en tràmit; tenint en compte les negatives conseqüències mediambientals que suposen i que estan recollides als estudis presentats per les empreses interessades».
Segons el diputat de PSOE-Pacte, Joan Boned, aquesta moció pretén que el Govern balear “passi a l’acció” i porti als tribunals les prospeccions, i ha assegurat que “ja hi ha arguments suficients per prendre accions judicials”.
Esmenes populars amb “voluntat de consens”
El diputat del PP, l’eivissenc Miquel Jerez, ha anunciat la presentació de quatre esmenes a la moció del PSOE que, en opinió seva, “milloren” el text original i s’han presentat amb “absoluta voluntat de consens” per a que els socialistes les puguin acceptar.
Així, en el punt primer de la moció socialista, els populars proposen substituir la paraula ‘derogar’ per “denegar”. En el segon punt, es substitueix el termini de tres mesos de presentar les accions judicials un més ambigu en el que s’insta a anar a judici ‘en el moment legal i procedimentalment adient’. En el tercer punt s’evita l’expressió ‘denunciar formalment al Govern Espanyol’ pel “recolzar l’activitat” que s’ha realitzat fins ara a la Unió Europea, que inclou la possibilitat de denunciar decisions del Govern Espanyol, mentre que en el quart punt es fa una crida a ‘treballar de forma unànime i des de la unitat i la lleialtat institucional per tal d’evitar la materialització de les prospeccions petrolíferes a les Illes Balears’.
Segons Jerez, no té sentit presentar cap recurs contenciós perquè, a dia d’avui, no hi ha res que recórrer: “Quan es produeixi l’avaluació d’impacte ambiental, i si no estem d’acord amb el seu contingut, aleshores sí que ho podem portar als tribunals”. El diputat eivissenc ha assegurat que “l’important, fonamental i trascendental és poder aconseguir un consens” i ha dit que “si la societat civil ha pogut aconseguir una unitat en aquest tema, perquè no ho podem aconseguir els polítics?”.