@Noudiari/ La Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic del Govern Balear implementarà un nou sistema de comunicacions i tractament de les dades que s’obtenen de les diferents estacions de medició de la qualitat de l’aire distribuïdes arreu de les Illes Balears. L’objectiu és establir un mètode de recepció i gestió de les dades molt més eficaç que permeti obtenir resultats de totes les estacions a temps real. D’aquesta manera, el Centre de Control de la Secció d’Atmosfera podrà gestionar millor la informació de contaminació de l’aire que s’ofereix a l’usuari a través de la pàgina web (atmosfera.caib.es). A més, aquest nou sistema s’adequarà a la metodologia emprada tant per part dels organismes europeus com del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, per tal de poder compartir les dades de qualitat de l’aire a nivell europeu i segons els mateixos paràmetres.
Aquesta millora s’inclou en el contracte de manteniment, per als anys 2014 i 2015, dels equips de medició i de les estacions de vigilància de la qualitat de l’aire de què disposa el Govern balear, que s’ha adjudicat per 233.750 euros. El Govern compta amb cinc estacions fixes, situades a Mallorca (Misericòrdia, Parc de Bellver i carrer de Foners), Menorca (Ciutadella) i Eivissa (Sant Antoni de Portmany), i una estació mòbil, que es desplaça a diferents punts d’interès.
Tres estacions situades a Eivissa
Les dades de mesura dels contaminants presents a l’aire s’obtenen d’aquestes sis estacions pròpies del Govern a més de les catorze estacions de titularitat privada que hi ha a les Illes Balears: onze situades a l’entorn de les centrals tèrmiques de GESA (sis a Mallorca, dues a Menorca i tres a Eivissa), la de la incineradora de residus de Son Reus, la de la fàbrica de ciment de Lloseta i la que es troba a l’aeroport de Palma.
Aquestes estacions mesuren els nivells de partícules contaminants presents a l’aire com les PM10, el diòxid de sofre, el diòxid de nitrogen, el monòxid de carboni, l’ozó i el benzè, contaminants emesos principalment pel trànsit de vehicles, per l’activitat industrial i per episodis d’intrusions d’aire saharià. Segons les dades de 2013, la qualitat de l’aire a les Illes Balears es situa en uns nivells en general bons i en ocasions excel·lents.
Informació sobre contaminació atmosfèrica i previsions de la qualitat de l’aire
A més d’obtenir informació de l’estat de la contaminació atmosfèrica, les dades obtingudes a les estacions de control també permeten realitzar prediccions diàries de qualitat de l’aire, que des de fa un any es poden consultar a través de la web atmosfera.caib.es. Aquestes previsions s’elaboren a partir de l’estudi dels valors obtinguts de cada contaminant el dia anterior, així com també tenint en compte altres paràmetres com la previsió meteorològica local, la presència de masses d’aire del Nord d’Àfrica, el fet de ser de dia festiu o feiner (pel que fa al trànsit), o altres aspectes que poden afectar l’atmosfera com ara els incendis forestals.
El sistema de predicció actual va ser dissenyat l’any 2012 per part del personal tècnic de la Secció de Contaminació Atmosfèrica del Govern, amb la col·laboració de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i del l’àrea de Química Analítica de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Durant aquest primer any els resultats de predicció han estat molt satisfactoris, amb un percentatge d’encert del voltant del 98 %.