@Noudiari · Ara Balears / Divendres, dia 4 d’abril, la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Menorca (FAPMA) va presentar als jutjats d’Instrucció de Palma una querella criminal contra el president del Govern, José Ramón Bauzá; la consellera d’Educació, Joana Maria Camps, i el secretari autonòmic d’Educació, Guillem Estarellas, per la presumpta comissió d’uns delictes de prevaricació, desobediència i impediment de l’exercici de drets cívics.
Segons la FAPMA, l’acord per emprendre «accions legals» contra els responsables de la política educativa autonòmica arrenca de les assemblees de pares i mares que es van dur a terme els passats mesos de setembre i octubre. Inicialment, la FAPMA, les APIMA implicades i diversos pares i mares a títol particular van presentar un recurs d’alçada contra la resolució del secretari autonòmic d’Educació que imposava el projecte de Tractament Integrat de Llengües (TIL) als tres instituts de Maó i al de Ferreries.
En aquell recurs ja s’advertia que, a parer de les entitats, aquestes resolucions vulneraven «el dret fonamental que assisteix pares i mares a participar en la gestió i el control del centres educatius». Tots els recursos van ser rebutjats el mes de desembre, basant-se en la interpretació -arbitrària segons la FAPMA- de l’article 20 del Decret 15/2013 de Tractament Integrat de Llengües.
D’acord amb l’escrit d’acusació de la querella, la imposició dels projectes de TIL contra el parer del consell escolar dels centres podria constituir un delicte d’impediment en l’exercici de drets cívics. Per això, i d’acord amb l’article 542 del Codi Penal, aquest delicte consideren que «és punible amb la inhabilitació per a càrrec públic per un temps d’entre un a quatre anys». La querella es refereix també a l’obertura d’expedients disciplinaris als directors dels tres
instituts de Maó, basada també en la interpretació desviada de l’article 20 del Decret de TIL i impulsada de nou per Estarellas.
En aquest cas, es considera que l’actuació contra els directors «perseguia únicament represaliar-los políticament i intimidar la resta de la comunitat educativa, fent un ús arbitrari de les potestats administratives». Aquesta
conducta podria constituir, a parer dels pares i mares de Menorca, un delicte de prevaricació previst a l’article 404 del Codi Penal i castigat amb inhabilitació per a càrrec públic per un temps d’entre set i deu anys.
Finalment, la querella es refereix també a l’adopció, el passat 6 de setembre, del Decret-Llei del TIL, dues hores després que la Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB deixàs sense efecte l’aplicació del Decret 15/2013 del TIL. Es considera, per tant, que aquesta actuació, imputada a Bauzá i Camps, podria constituir delictes de desobediència, de prevaricació i d’impediment en l’exercici de drets cívics previstos en la Constitució espanyola.
D’acord amb l’article 410 del Codi Penal, la desobediència de resolucions judicials pot comportar la imposició de multes de tres a dotze mesos i la inhabilitació per a càrrec públic de sis mesos a dos anys. L’encàrrec i redacció de la querella s’ha finançat amb les aportacions voluntàries que es van fer a aquest efecte en la Marxa per l’Educació del 13 d’octubre.
A més, s’ha iniciat una campanya de micromecentage per aconseguir els doblers necessaris per
sostenir el plet. Les aportacions es poden fer a l’adreça www.totsuma.cat/querellabauza, i es pretenen recaptar 7.000 euros. La FAPMA no dedicarà cap part del seu pressupost ordinari a finançar aquesta acció, de manera que se sostindrà exclusivament amb aportacions voluntàries.
Un ejemplo a seguir para las prohibir las prospecciones, VIA JUDICIAL
Un ejemplo a seguir para las prohibir las prospecciones, VIA JUDICIAL