@Noudiari -ARA Balears, J.Perelló/ La quarta reunió entre sindicats i patronals per negociar el conveni laboral més important de Balears, el d’hostaleria, ha tornat a acabar sense cap tipus d’acord. Els portaveus dels sindicats, com és el cas d’Antonio Copete, de la Federació de Comerç, Hostaleria i Joc d’UGT, han manifestat la seva preocupació per la negativa dels empresaris a retirar la seva proposta d’externalitzar els principals serveis dels hotels. Segons ha dit Copete, “UGT no signarà el conveni d’hostaleria si les patronals no rectifiquen la seva intenció que en els hotels treballin empleats al marge de les condicions laborals marcades pel conveni d’hostaleria”. Per la seva banda, Ginés Diez, de CCOO, ha dit clarament que amb aquestes propostes “difícilment avançarem i podrem tenir un nou conveni col·lectiu”.
I és que aquestes empreses de serveis que optarien a gestionar el bar o qualsevol altre departament no estarien sotmeses al conveni, perquè el personal no formaria part del centre de treball. Segons José García, d’UGT, “arribaríem a l’absurd que aquestes empreses tindrien més personal que els mateixos hotels, amb tota la distorsió i desregulació que això significa”. Jesús García va dir que “com a mínim escolten les nostres reflexions sobre el despropòsit que significaria aquesta mesura”.
La gerent de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Inmaculada de Benito, ha assegurat per la seva banda que tot i que les negociacions “van per bon camí”, les dues parts hauran de fer esforços “i cedir”, si es vol assolir un acord.
A més a més de l’externalització que indigna els sindicats, la mesa de negociació ha repassat altres aspectes com la retribució, que els empresaris no volen apujar. Aquesta congelació salarial és considerada inassumible per CCOOi UGT, que mantenen la seva proposta d’un 3%, que ja consideren “raonable”, va dir José García. Queda almenys una sessió més de feina, després de la qual sindicats i patronal “haurem de treballar per acostar posicions” va dir De Benito, i presentar nous documents.
Transport discrecional
D’altra banda, CCOO i UGT s’han aixecat de la mesa de negociació del conveni del transport discrecional en comprovar que empreses i comitès estaven mantenint “una estratègia paral·lela per arribar a pactes, per sota de conveni”.
Tant un sindicat com l’altre asseguren que aquests pactes són molt negatius i, a més, poden torpedinar la negociació del conveni sectorial”.