@Noudiari – ARABalears/ El vicepresident del Govern, Antoni Gómez, ha defensat al Parlament la introducció de l’article salat com a norma lingüística en els informatius d’IB3 perquè, a parer seu, contribueix a «dignificar» les modalitats del català pròpies de Balears.
Segons Gómez, la supressió del registre formal a favor del col·loquial propi del català que es parla a les Illes és una «decisió lliure d’un ens autònom» en què en absolut ha intervingut l’Executiu autonòmic. Ha subratllat, a més, que tant l’Estatut d’Autonomia com les normes que regulen la radiotelevisió pública de les Balears emparen la utilització del català propi de l’Arxipèlag.
«La proposta no és política, és purament tècnica» i, a més, a parer de Gómez, aquesta política està d’acord amb la doctrina de l’Institut d’Estudis Catalans. Considera que l’ús de l’article salat afavoreix «el diàleg entre el locutor i l’espectador». Pel vicepresident, el PSIB se situa a l’esquerra de MÉS amb les seves crítiques a aquest canvi de norma en els informatius d’IB3.
El diputat socialista Cosme Bonet ha lamentat que el PP avanci en «la marginació progressiva de la llengua catalana pròpia de les Illes Balears» a IB3, on ja s’ha implantat el «monolingüisme» castellà a les pel·lícules. ha censurat que la direcció d’IB3 no hagi consultat la seva decisió amb la Universitat de les Illes Balears, que és l’òrgan de consulta preceptiu en matèria d’ús de la llengua pròpia.
El diputat del PSIB ha ironitzat sobre Gómez i els seus orígens murcians: s’ha mostrat sorprès que el vicepresident no s’expressàs en panocho (el dialecte del castellà de l’horta murciana) i ha incidit que la supressió del registre formal del català en els informatius suposa un menyspreu cap a la llengua.