@D.V./ El Ple del Parlament ha aprovat per unanimitat demanar al Govern espanyol que prohibeixi tots aquells projectes d’investigació, exploració, prospecció o explotació d’hidrocarburs a la mar, que puguin afectar espais protegits o zones especialment turístiques. Aquesta petició es fa per posar límits a la lliure iniciativa empresarial del sector d’hidrocarburs que regula la Llei 34/1998, després de les autoritzacions a les prospeccions petrolíferes al golf de València.
S’ha de dir que aquesta petició, en cas de ser aprovada per l’executiu espanyol, no pot anul·lar les concessions que ja han estat atorgades prèviament.
La iniciativa, que ha estat presentada pel Grup Parlamentari Socialista i defensada pel diputat Joan Boned, ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris i diputats no adscrits de la cambra autonòmica. A més, s’hi han afegit al text dues esmenes presentades pel Grup MÉS per instar el Parlament europeu i a proposar una revisió de la recent modificació de la Directiva ambiental de la Unió Europea que exclou el fracking marí de l’obligatorietat d’avaluacions d’impacte ambiental, i instar a la Comissió Europea a revisar en l’àmbit de les seves prioritats per a 2014 l’anomenada «extracció segura d’hidrocarburs no convencionals», que emmascara les prospeccions petrolíferes.
No obstant, el Grup Parlamentari Popular ha refusat l’esmena de MÉS en la que es sol·licitava realitzar un front comú amb Canàries en les lluites contra les prospeccions.
«S’han de posar línies vermelles»
En la seva defensa de la proposició, Boned ha afirmat que “la creixent pressió social lligada a la possibilitat de prospeccions petrolíferes a l’entorn de les Balears i l’aparició de noves propostes de prospeccions, fa que sigui urgent la tramitació de propostes per aturar aquest greu problema”. El diputat socialista ha recordat que la permissiva Llei d’Hidrocarburs de l’any 1998 va ser aprovada per l’executiu presidit per José María Aznar, i que “no és de rebut que per millorar i facilitar l’escenari d’actuació de l’empresa privada del sector d’hidrocarburs, amb una clara intenció de facilitar l’obtenció de beneficis empresarials, es posi en perill la continuïtat de la nostra principal indústria, com és el turisme”.
Pel Grup Parlamentari Popular ha intervingut Miquel Jerez, qui ha donat suport a la iniciativa socialista i a les dues esmenes del Grup MÉS, i ha ressaltat que el vot positiu del Grup Parlamentari Popular es fonamenta en aconseguir que en el futur no es comprometin altres espais d’alt valor mediambiental, i ha considerat la importància de posar “límits i línies vermelles a les autoritzacions que s’atorguen en espais susceptibles d’amenaçar un model econòmic consolidat, com és el turístic”.
Tot i donar suport a la seva iniciativa, el diputat eivissenc no ha desaprofitat l’ocasió per criticar als socialistes i ha recordat que amb la Llei d’Hidrocarburs també va conviure sense problemes l’executiu de Zapatero, “que va abusar d’aquest instrument per concedir en un sol matí fins a 12 autoritzacions administratives sobre prospeccions, dues de les quals amenacen avui l’entorn balear”.