@Noudiari/ El Servei d’Otorinolaringologia de Can Misses, dirigit pel Dr. Lluís Conill, ha realitzat amb èxit la primera laringectomia supracricoide, amb l’assistència de tots els integrants del Servei i la col·laboració d’un expert en oncologia laríngia, el professor Jorge Basterra, cap del Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital General Universitari de València i catedràtic de la Universitat de València. A més del Dr. Conill, el Servei està compost pels doctors Isidre Alonso, Noemí Conill, Joan Marí i Antonio Tugores.
La laringectomia supracricoide —és a dir, l’extirpació de la part inferior de la laringe— és una tècnica que respecta les funcions bàsiques d’aquest òrgan (fonació, respiració i deglució). El principi bàsic és preservar almenys un dels dos cartílags situats a la part superior i posterior (cricoaritenoïdals), necessaris per a la recuperació funcional de la resta de la laringe.
Segons el Dr. Conill, “la previsió és fer entre tres i cinc intervencions d’aquest tipus cada any. Això suposa un salt de qualitat, ja que és un tipus d’intervenció que requereix una estada hospitalària llarga, de dues setmanes”. A més, s’ha de dir que, fins ara, aquest tipus de cirurgia requeria derivar els pacients a l’hospital de referència de les Illes Balears: “Així s’evitarà una vintena de trasllats a Son Espases, tenint en compte que cada pacient s’hi havia de desplaçar no només per a la intervenció sinó també per fer-se revisions tres o quatre vegades l’any”, ha afegit.
La pacient a qui es va fer la intervenció, que va ser diagnosticada pel Dr. Alonso, en breu començarà la rehabilitació fonatòria amb la logopeda de l’Hospital, M. José Vidal.