@D.V./ “Els llibres són la riquesa guardada del món” va dir Henry D. Thoreau. I Sant Jordi és, certament, la festa més civilitzada que existeix, i veure un passeig ple de paradetes amb llibres que atreuen la curiositat dels ciutadans és una d’aquestes estampes que et permeten seguir tenint fe en el gènere humà. Això no ens ha de fer oblidar que la majoria del material que s’exposa és d’una qualitat dubtosa i que, en molts casos, no respon a cap altre criteri que l’oportunisme comercial, però el sol fet que es dediqui un dia al llibre ja és positiu.
Des de primera hora del matí, el passeig de Vara de Rey de Vila ha començat a viure amb intensitat la jornada de la rosa i els llibres. A les nou del matí, els llibreters -amb la son encara agafada a les parpelles- acaben de disposar els volums i es preparen per rebre als primers vianants del dia. A les 10,30 del matí l’ambient ja és magnífic, amb una gran presència d’escolars, i l’assistència no ha deixat de crèixer durant tot el matí.
Novetats per tots els gustos
Una de les parades principals és la de la Llibreria Vara de Rey, establiment històric d’aquest passeig. La seva encarrega, Lurdes Riera, confessa que els seus llibres favorits són els d’autoajuda: “Els de n’Elsa Punset, el de ‘Alimentos que curan’…” i explica els més sol·licitats d’enguany són títols com ‘Yo fui a EGB’, el llibre de Pilar Urbano sobre Adolfo Suárez ‘La gran desmemoria’, o els títols d’autors mediàtics com Maxim Huerta o El Gran Wyoming. “També ens demanen molt la novel·la de Vicente Valero ‘Los extraños’, que jo també recomano, i ‘Cero cero cero’ de Roberto Saviano”.
Si hi ha alguna persona al món que experimenta a la seva pell el que és la vocació pura per l’ofici de llibreter, aquest és Pedro González de la Llibreria Hipérbole. Aquesta botiga és un autèntic temple per a tots aquells que estimin la paraula impresa i tinguin curiositat per saber què es publica més enllà dels best-sellers habituals. Allà es troben totes les novetats d’editorials independents com Periférica, Nórdica, Bartleby, Errata Naturae, Salto de Página, Libros del Lince, Alpha Decay o Blackie Books… A més, en el cas que el comprador necessiti una recomanació, sempre tindrà a la seva disposició en Pedro, que amb el coneixement del professional i la passió del lletraferit oferirà sempre el millor consell.
Li preguntem quins llibres ens recomana i se li il·luminen els ulls: “’Los inicios de un hombre: 1917′ de John dos Passos, magnífic títol per recordar el primer centenari de la Primera Guerra Mundial, on Dos Passos va fer de conductor d’ambulàncies. ‘Los hedonistas’ del mallorquí Enrique Juncosa, uns relats deliciosos. El llibre preferit dels llibreters: ‘¡Melisande! ¿Que són los sueños?’ de Hillel Halkin, una història d’amor preciosa. Magnífic també ‘Una casa de tierra’ del trovador nord-americà Woody Guthrie. I en català, la meva recomanació és ‘L’altra’ de Marta Rojals”.
Títols d’aquí i per als més petits
A la llibreria Mediterrània-Eivissa, especialitzada en autors locals i en llibres en català, no podria faltar una bona recomanació dels títols més propers. En Vicent Marí, llibreter, ens indica dos libres de fotografia molt estètics i cuidats: ‘La casa eivissenca’ de Rolph Blakstad i ‘Vivir en Ibiza’ de Genevieve Scholten. També recomana ‘Carros i carreters d’Eivissa’ de Fina Ribas i una reedició: ‘Cançons verdes i estribots bruts’, una recopilació de Marià Torres que ja ha arribat a la tercera edició.
“Sant Jordi és molta feina, és estar cara al públic, però també es promoure la literatura i una data de reivindicació social i nacional. És la festa del llibre i una data identitària molt important i que la sents molt endins… és Sant Jordi, en definitiva!” remata en Vicent Marí.
Finalitzem aquest viatge a la parada de la llibreria Erase una vez…, especialitzada en llibres infantils i juvenils. La seva propietària, Vanessa Rosendo, recomana com a llibre juvenil la saga de ‘Los juegos del hambre’ i, per als més petits, els “llibres amb textures i sons, que són els més adequats al desenvolupament del nen”.
Rosendo està també desbordada de feina: “Sant Jordi s’afronta amb il·lusió i és una prova física… Hi ha moltíssima feina!!! Personalment, crec que seria més convenient, enlloc de concentrar-ho tot en un sol dia, poder repartir-ho durant dos o tres dies, o en un cap de setmana”.
L’anècdota divertida arriba quan li demanen que ens recomani algun llibre que no sigui infantil ni juvenil. Es mira el que hi ha i ens confessa: “Del que està sortint ara, honestament, a mi no m’agrada res”.