@Noudiari – ARA Balears/ Encotillat pel temps, el nombre de participants i l’estructuració, el que havia de ser un debat entre els candidats balears a les eleccions europees de dia 25 es convertí en una successió de micromonòlegs d’un minut de durada. Reunits ahir vespre al plató del 50 minuts, programa de debat dirigit pel periodista Joan Frontera, s’assegueren a la taula Rosa Estaràs (PP), Pere Joan Pons (PSIB-PSOE), Eberhard Grosske (EU), Miquel Àngel Sureda (ERC) i Natalia Prieto (UPyD), però el debat fou pràcticament inexistent.
L’únic moment en què la temperatura ambiental assolí els graus propis d’una confrontació digna d’aquest nom fou en una topada entre els experimentats Rosa Estaràs i Eberhard Grosske sobre les pensions, que aconseguiren deixar en segon pla el socialista Pere Joan Pons. De tota manera, i perquè tot quedàs en la tònica general de l’emissió, l’eurodiputada popular tallà la discussió amb l’esquerrà de la següent manera: “Si vols, t’ho explic en sortir, quan acabi el programa”. No debat.
Els representants dels cinc partits tenien un minut de presentació cada un. A continuació, el programa es va estructurar en quatre blocs temàtics: Balears i la UE, política econòmica, política agrària, territori i medi ambient, i polítiques socials. Els intervinents tornaven a tenir un minut per dir-hi la seva i s’assignava un minut més per al debat. Si es té en compte que el programa durava 50 minuts i que el moderador va ser rígid en l’estructura pactada, ja està tot dit.
Qüestió de veterania
Un altre resum possible seria que, també en política, la veterania és un grau. Els anys de dedicació de Grosske i Estaràs es traduïren en un major domini escènic que el mostrat pels seus adversaris i que fou particularment negatiu per a Pere Joan Pons, agafat enmig d’aquesta “pinça”. En tot cas, qui més pagà el mossatge fou la candidata d’UPyD, Natalia Prieto. Cada vegada que el moderador li recordava el temps que li quedava, es tallava, de manera que, finalment, en consumia molt menys del que tenia assignat.
Durant el programa, el candidat d’ERC, Miquel Àngel Sureda, es comprometé a defensar la insularitat i les persones de les Balears a Brussel·les. Per la seva banda, la candidata d’UPyD centrà el discurs a igualar PP i PSOE i a presentar-se com l’única alternativa vàlida per acabar amb el malbaratament de sous públics. Mentrestant, Eberhard Grosske insistí a assignar la responsabilitat del retrocés social als dos grans partits i a la Unió Europea, per la qual cosa féu una crida a la participació en els comicis de diumenge.
Pere Joan Pons insistí molt en la idea de canvi i en la necessitat de fer-lo. Aprofità la darrera intervenció, quan ja no hi havia torn de rèplica, per relacionar Rosa Estaràs amb Jaume Matas. Estaràs reconegué que s’havia produït una crisi mundial i que l’havien pagat els més febles, però que gràcies a les polítiques de Mariano Rajoy i de la Unió Europea la recuperació estava arribant.