@D.V./ El PP ha estat el partit més votat a l’illa d’Eivissa amb el 30’12% dels vots, 17 punts menys que els que va obtenir l’any 2009. Els populars reben un càstig sever però salven els mobles, mentre que el PSOE retalla una mica les diferències però també pateix una davallada molt dura: 25’16% dels vots, 16 punts menys que l’any 2009. Respecte l’any 2009, el PP perd 5.000 vots i el PSOE perd 4.541.
Entra com a tercera força política Podemos amb el 10’64% dels vots, seguit d’Izquierda Plural amb el 8’09%, UPyD s’emporta el 6’12% i l’Europa pel Dret a Decidir el 3’02%.
Santa Eulària i Sant Joan, decisius
La victòria del PP es basa en la superioritat a Santa Eulària i Sant Joan, on li treu 590 i 880 vots al PSOE, mentre que a la resta de municipis les forces han estat molt més igualades. Així, a Santa Eulària PP recull el 35’17% dels vots i el PSOE el 21’28%, mentre que a Sant Joan -tradicional feu conservador- els populars arrasen amb el 58’03% dels vots pel 12’36% del PSOE.
A Vila la força més votada és el PSOE amb el 26’92% dels vots mentre que el PP s’ha de conformar amb el 25’14%. Tot i la victoria socialista, els populars retallen diferències: si l’any 2009 el PSOE va guanyar per 370 vots ara només ho fa per 175 sufragis de diferència.
A Sant Antoni i Sant Josep trobem un empat amb una lleugeríssima diferència a favor dels populars. A Sant Antoni la distància entre PP i PSOE és només de 16 vots -31’24% contra 30’90%- quan l’any 2009 els populars havien guanyat per 228 vots. A Sant Josep els populars guanyen per 21 vots -PP 24’98% i PSOE 24’55%-, una distància pràcticament idèntica a la que es va registrar l’any 2009 -aleshores van ser 23 vots-.
A tots els municipis, Podemos és la tercera força més votada, registrant el seu millor resultat a Sant Josep amb el 12’78% dels vots.
Serra: «La desafecció de la ciutadania és clara»
El president del PP eivissenc, Vicent Serra, ha admès que la gran notícia de la nit és la caiguda del bipartidisme i l’ascens dels partits minoritaris: «Són partits que ningú coneix, que no sabem exactament què votaran ni què opinen sobre certs temes», uns partits que segons el líder dels populars eivissencs són una conseqüència de «la desafecció de la ciutadania». «Està clar que Podemos, per exemple, ha aconseguit generar una il·lusió en molta gent» ha dit.
Serra s’ha consolat constatant que les distàncies entre PP i PSOE continuen intactes i que els populars són el partit més votat de l’illa: «Crec que és un premi a la gestió que estem realitzant, i que s’està produint en unes circumstàncies molt complicades. No obstant, crec que haurem d’analitzar les dades en profunditat per extreure conclusions».
Alfonso Molina: «L’abstenció és una tragèdia»
El portaveu de la Federació Socialista d’Eivissa, Alfonso Molina, considera que la pitjor dada de totes les de la nit és la de l’abstenció, que a Eivissa ha estat del 70%: «És una dada terrible i que ens provoca una sensació de frustració». Pel que fa als resultats del PSOE, que retrocedeix a nivells dels anys de la transició, Molina no ha tingut problemes en admetre que els socialistes «esperàvem millors resultats». El portaveu de la FSE considera que aquestes eleccions marquen una nova etapa en el mapa polític espanyol: «El bipartidisme s’ha acabat. PP i PSOE no arribem al 50% dels vots totals. Això és una canvi d’escenari».
Molina assegura que ara toca un període de molta feina pels socialistes: «Els ciutadans han parlat alt i clar, i hem de saber interpretar el que ens han dit. Està clar que han aparegut noves veus que saben il·lusionar i connectar amb la gent, i hem de prendre nota». No obstant, segons Molina no es poden extrapolar les dades d’unes eleccions europees a unes municipals: «Els escenaris són completament diferents. Amb una abstenció del 70% no es pot extrapolar res. Això no obstant, aquests resultats són com una gran enquesta, una radiografia de l’estat d’ànim del votants i ens han de servir per preparar les eleccions de 2015».