@D.V./ Des d’aquest dijous 5 de juny, tot aquell qui tingui un habitatge irregular edificat a Eivissa abans del 10 de març de 1991, i que compleixi amb una sèrie de condicions -que no estiguin situades en domini públic o en zones afectades per la legislació de costes, o que no s’hagi fet a posterioritat un canvi d’ús, per exemple- pot iniciar el procés de regularitzar la seva casa gràcies a la nova Llei balear d’Ordenació i ús del Sòl.
Aquesta disposició transitòria desena de la Llei, que va ser aprovada dilluns pel ple del Consell Insular d’Eivissa, ja s’ha publicat al BOIB i, per tant, entra oficialment en vigor. Eivissa és la primera illa de totes les de Balears que aplica aquesta possibilitat, i ho fa dos només mesos després de l’aprovació de la Llei balear del Sòl.
Habitatges anteriors a la Llei de 1991
La regulació posa un termini molt clar. Només es podran beneficiar d’aquest ‘indult’ les edificacions anteriors al 10 de març de 1991, moment de l’aplicació de la Llei 1/1991 d’ Espais Naturals i de Règim Urbanístic de les Àrees d’Especial Protecció de les Illes Balears. “A partir d’aquesta Llei, va quedar clar que les cases construïdes en certes zones són il·legals, el problema és que les que es van construir amb anterioritat estaven en una mena de llimb legal” comenta Mariano Juan, el conseller insular de Territori del Consell eivissenc.
El Consell Insular d’Eivissa ignora quants habitatges en podrien regularitzar amb aquesta llei a l’illa, ni tampoc la quantitat que podrien recaptar els ajuntaments. Juan recorda que entre els anys 2006 i 2008 també es va aplicar una regularització similar “però no va funcionar, poca gent va legalitzar casa seva”. El conseller convida a tothom qui tingui una casa en aquesta situació que la regularitzi: “Tenir una casa sense regularitzar pot generar molts problemes que val més estalviar-se. A partir d’ara no hi ha excuses”.
El Consell nega que sigui un premi als infractors
El termini per regularitzar els habitatges és de tres anys. La legalització comportarà també el pagament de les mateixes taxes i imports prevists a la normativa per a les noves edificacions, als quals s’hi haurà de sumar un 15% si la legalització en el primer any de vigència, el 20% si legalitza en el segon any o un 25% si s’espera al tercer i últim any.
“No és cert que aquesta regularització sigui un ‘regal’ als infractors” comenta Juan, “aquí no es regala res a ningú. Qui vulgui tenir la seva casa legal haurà de pagar el que pertoca”.
Juan també desmenteix que aquesta mesura suposi alguna mena d’amnistia urbanística que pugui repetir-se en un futur. De fet, descarta que torni a aplicar-se una mesura similar: “Hi ha una fita decisiva i és la Llei de 1991” diu el conseller de Territori, que afegeix que “calia trobar una solució als habitatges construïts fa quaranta o cinquanta anys, quan no existia la legislació urbanística i ambiental que existeix ara”.
Els tràmits de regularització d’habitatges els efectuaran els ajuntaments corresponents.
Estic segur que els propietaris d’una casa il·legal feta fa 24 anys estan pendents d’aquesta llei per córrer a pagar les taxes.
No m’estranyaria que no es presentàs ningú.
Yo solo digo que estoi muy contento, por fin miles de casas pagaran ivi como yo, lo que no puede ser es que
yo si page todos los impuestos y ellos no. Aqui a pagar todo el mundo.
El problema és que aquest gent s’han passat pel forro totes les lleis d’urbanisme, per tant, tampoc han pagat les taxes ni imposts urbanístics, calderilla al costat de l’IBI. Ara, amb una petita sanció queda clar que, tenint sous, et pots passar les lleis pel forro, que tard o d’hora t’acabaran fent una llei a mida.
Un merescut premi per tots els que s’han considerat massa importants com per a complir sa llei… No com tots els bambus que com jo sempre hem preguntat abans si ses coses son legals o no, i han pagat imposts i quan sa llei no ens ha deixat fer coses, pues no les hem fet. Com dic, un premi molt merescut i que diu molt de sa serietat d’un pais a on es parla molt de lleis i no es compleix cap ni una.
Y luego estamos los idiotas que tenemos terrenos urbanos y pagamos por ello pero como la zona no está urbanizada y cuesta una millonada no nos dejan poner una piedra.Estamos locos o que?