@Noudiari · Ara Balears / Pescadors, empresaris, membres de les plataformes de Canàries, Catalunya, València i de cada una de les Illes Balears varen acordar ahir a bord del vaixell de Greenpeace fer un front comú contra les prospeccions petrolíferes, coordinant des de les accions jurídiques fins a les campanyes de denúncia i sensibilització, que tindran dia 28 de juny un dels seus moments àlgids amb el “dia d’acció global”.
Va ser, sens dubte, la reunió més important, pel nombre i la representativitat dels assistents, de totes les que s’han duit a terme els darrers mesos. 25 entitats i un sol objectiu, aturar els peus al govern central, que de moment ja ha autoritzat els sondejos de Repsol a les Canàries. “Us puc assegurar que tots els assistents ho tenim molt clar. Les prospeccions no es faran, perquè són una barbaritat, un atac a la biodiversitat i a la sostenibilitat econòmica dels territoris afectats”, va subratllar ahir Julio Barea, coordinador de la campanya contra el petroli de Greenpeace.
Al matí el vaixell havia arribat ben d’hora, i a poc a poc hi anaren pujant membres de les diferents organitzacions que s’oposen a les prospeccions: l’eivissenc Marc Tur, portaveu de Balears diu No; la presidenta del GOB, Mika Noguera; Sandy Hemminway, d’Amics de la terra; representants d’organitzacions ecologistes catalanes i valencianes; PIMEM; un membre de la Confraria de Pescadors de Palma i, per descomptat, alguns integrants de Save Canarias, la plataforma que aglutina tot tipus d’entitats de les Illes Afortunades, que ara mateix s’hi senten ben poc.
Win Geirhaert, un dels seus portaveus, va assegurar que “els ànims estan molt calents. Hi ha molta tensió i una indignació que mai no havia vist a Canàries. I és que n’hi ha motiu. La gent té la sensació que el govern espanyol es riu i es desentén del futur d’un arxipèlag on el medi ambient és fonamental en tots els aspectes”, va dir ahir.
Encesos
60.000 persones varen signar només en 48 hores quan es va saber que el Ministeri de José Manuel Soria, un canari que ara mateix no és la persona més popular a l’arxipèlag, havia autoritzat les prospeccions a Repsol. “Ja se n’havien recollit milers, però la gent està tan emprenyada que en dos dies se’n mobilitzaren desenes de milers per posar el seu nom a les al·legacions. Estam encesos, els canaris tenim l’orgull ferit per aquesta decisió que va contra els interessos de tota una comunitat”, va afirmar .
Els assistents es mostraren encoratjats pel fet de trobar-se i poder compartir els problemes que té cada una de les organitzacions. Julio Barea va insistir que “no hem de fer cadascú la lluita pel seu cantó, sinó que mantenint les estratègies i la idiosincràsia de cada lloc, però actuarem cada vegada més coordinats i així l’impacte serà major”.
De fet, el proper dia 28 a totes les comunitats afectades per les prospeccions, s’organitzaran accions reivindicatives que pretenen mantenir la intensitat d’una campanya que va guanyant força. “La decisió del govern d’Espanya posa en perill les Canàries, el seu medi ambient i la seva economia basada en el turisme i la pesca. A més, obre un mal precedent perquè s’autoritzin prospeccions en altres llocs, com el golf de València, Balears, mar d’Alboran o Catalunya”, digué Julio Barea.
“No han fet tot el que podien”
També pujaren al mític vaixell de Greenpeace, forjat en mil batalles ecologistes per la protecció del planeta, la secretària general del PSIB, Francina Armengol; la directora general de Medi Natural, Neus Lliteres, i el regidor de Medi Ambient de Palma, Andreu Garau.
Marc Tur, de Balears diu No, va aprofitar per recordar que les institucions de les Illes “no han fet tot el que podien”. En el cas del Govern balear, Tur va trobar a faltar “accions més contundents”.
Igualment va lamentar el paper jugat pels diputats del PP de les Illes Balears, que han votat en contra de totes les iniciatives crítiques amb les prospeccions que s’han plantejat al Congrés, contradient amb fets les manifestacions del Govern i del Partit Popular de les Illes, que assegura estar-hi en contra.