@Noudiari – ARA Balears/ El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional la llei càntabra que prohibeix l’ús de la tècnica de la fractura hidràulica per a l’extracció de gas (‘fracking’) al seu territori, en considerar que ha envaït competències de l’Estat, segons ha confirmat aquest dimecres l’alt tribunal.
Cantàbria va ser la primera comunitat autònoma en aprovar una llei per prohibir la fractura hidràulica, que va ser recorreguda per l’Estat davant el Tribunal Constitucional. A Catalunya, la Generalitat, davant la forta oposició que hi havia al territori amb les diferents peticions d’empreses que volien estudiar el subsòl català -totes van ser denegades-, ha buscat la manera legal d’evitar que es practiqui aquesta tècnica en territori català. En tot i no tenir competències per prohibir extraccions o permisos de prospecció que hagi aprovat prèviament el govern espanyol, ho ha fet via la llei d’urbanisme.
El passat 24 de gener, el consell de ministres va acordar presentar un recurs d’inconstitucionalitat en considerar que la llei de Cantàbria del 15 abril 2013 és inconstitucional perquè vulnera, en el seu article 1, la Llei del sector d’hidrocarburs. Segons aquesta llei, correspon a l’Administració de l’Estat atorgar les autoritzacions i permisos relatius a hidrocarburs quan afecti l’àmbit de més d’una comunitat i en les zones de subsòl marí.
El govern que dirigeix Mariano Rajoy va considerar que la llei càntabra que havia recorregut, en prohibir la investigació d’extracció de gas d’esquist mitjançant la tècnica del ‘fracking’, buida de competències a l’Estat en matèria d’hidrocarburs.
Així mateix, l’executiu va estimar també que, d’acord amb la jurisprudència constitucional, les competències autonòmiques sobre medi ambient no es poden estendre de manera que impedeixin completament l’exercici de les competències estatals. Segons el govern espanyol, la legislació ambiental no ignora la protecció ambiental en la utilització de la fractura hidràulica, ja que, tant el text refós de la Llei d’avaluació d’impacte ambiental com la llei d’avaluació ambiental de 2013 subjecten els projectes que utilitzin aquesta tècnica a l’avaluació ambiental.