@Noudiari · Ara Balears / El curs escolar està a punt d’acabar i el marc que regula la contractació dels docents interins quedarà sense vigència. Les adjudicacions s’han de publicar entre el 21 i el 25 de juliol i, abans, la Conselleria d’Educació ha d’haver aprovat i publicat el nou pacte d’estabilitat. In extremis, les negociacions amb els sindicats s’intensifiquen per a aquest propòsit després de no haver-se reunit entre el 9 de maig i el 18 de juny.
La Mesa Sectorial d’ahir acabà després de prop de cinc hores, sense un acord tancat i només havent abordat un dels punts de l’ordre del dia -el del pacte d’interins-, a més de les titulacions per impartir llengües estrangeres. Es produïren “apropaments importants” en tots dos casos, en paraules de la consellera Camps, que els sindicats matisen.
La Conselleria d’Educació ofereix ara 1.400 places d’interins per ser distribuïdes arreu de les Illes. Es tracta de 100 places més de les que havia oferit la setmana passada i d’acord amb les peticions dels sindicats d’augmentar la xifra. El secretari general de l’STEI, Biel Caldentey, destacà la “petita passa” feta ahir per arribar a acords, tot i que advertí que el sindicat sotmetrà “qualsevol proposta al col·lectiu de professorat interí”.
El secretari general d’ANPE, Antoni Martorell, tornà a destacar el tarannà “conciliador” d’Educació i el “canvi” de posicionament dels representants del Govern en comparació als dos darrers anys. No tot foren flors i violes, però, i el secretari general de la FE-CCOO, Toni Baos, denuncià que Educació no ha inclòs en el document remès ahir i que ha de tornar a ser discutit avui cap de les seves propostes, que bàsicament consisteixen que el B2 d’anglès no sigui un requisit per als interins, sinó un compromís de formació. Aquest fet podria significar que el text no sigui subscrit per tots els sindicats.
Llengües estrangeres
“Sembla que podem arribar a un mig acord sobre la impartició de llengües estrangeres combinant l’excel·lència i els drets laborals dels treballadors”, afirmava Camps. Educació mantindrà el criteri que a partir d’ara siguin filòlegs els que facin les assignatures lingüístiques, però està disposada a admetre-hi excepcions. Així, acceptaria que els docents de Secundària llicenciats en Humanitats amb 27 mesos d’antiguitat i s’acullin a un pla de formació en un termini de 4 anys, puguin continuar exercint. Els professors de les Escoles Oficials d’Idiomes hauran de disposar també del C2.
Els sindicats STEI, FE-COO i UGT havien presentat recursos contra aquesta restricció i Comissions havia anunciat la setmana passada que els retiraria si Educació rectificava. Amb tot, Baos recelava ahir del compromís d’Educació i “podria ser” que no els retirin.