@Noudiari/ L’Ajuntament de Santa Eulària té la voluntat de presentar-se com a acusació particular en cas de que el procediment iniciat per Fiscalia, després de rebre els informes municipals, desemboqui en un procediment contra els gestors del quiosc de Tagomago. Un procediment que va iniciar-se després que els tècnics de Medi Ambient del Consistori descobrissin unes obres presumptament irregulars descobertes durant una visita a l’illot.
Així ho va confirmar l’alcalde de Santa Eulària, Vicent Marí, durant el ple municipal a preguntes del grup de PSOE-Pacte. Igualment, el regidor d’Urbanisme, Mariano Juan, ha assenyalat que, de moment, ni Fiscalia ni el jutjat han demanat més informació al respecte de les suposades infraccions registrades i que es centraven a anivellar el terreny, alçar una estructura de fusta i canyís o ampliar una escala, entre d’altres.
Cooperació amb el Fons Pitiús
Els tres grups que conformen el plenari municipal a l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu -PP, PSOE-Pacte, ExC- van aprovat per unanimitat els tres punts amb votació de l’ordre del dia, entre els que destaca una esmena per a deixar constància de la voluntat del Consistori de continuar amb el desenvolupament de projectes de cooperació municipal a través del Fons Pitiús, tot i no ser una competència pròpia d’aquesta administració.
El Fons Pitiús havia demanat que els Consistoris fessin públic el seu recolzament a l’entitat pels dubtes que la nova llei 27/2013 de racionalització de les administracions, ja que aquesta apunta la necessitat de que els Ajuntaments només exerciran les competències pròpies, no sent la cooperació internacional una d’elles. El Consistori, amb aquest acord, es compromet a mantenir el compromís amb la cooperació internacional, sempre dins la legalitat vigent, al temps que es compromet a que l’aplicació de la nova llei “no suposi una supressió de determinats serveis socials bàsics per a les poblacions més vulnerables del municipi”.
Per la seva banda, PSOE-Pacte i Eivissa pel Canvi també han recolzat el conveni que permetrà a l’Ajuntament fer-se amb la zona verda ubicada entre el Palau de Congressos i el Puig de s’Església Vella (14.000 metres quadrats) a canvi d’impulsar els tràmits del propietari per a reconvertir un hotel de les 3 estrelles actuals a un establiment de quatre. Igualment, han donat el seu vist i plau a l’adaptació a la nova llei d’urbanisme de Balears de l’ordenança que regula la comunicació prèvia per a fer obres menors, i que suposa únicament la modificació d’alguns supòsits que es poden acollir a aquesta mesura, un canvi tècnic menor però necessari donat el canvi legislatiu.
Error en el càlcul del deute financer
Abans d’acabar el plenari, el regidor d’Economia, Pedro Juan, va explicar les gestions realitzades perquè el Ministeri de Hacienda corregeixi la xifra de deute viu de l’Ajuntament per 2013, fixada erròniament en 31 milions quan realment està al voltant dels 17 milions. Juan ha comentat que després de contactar amb el departament de Control de Riesgos del Banco de España, aquests varen apuntar que el deute del Consistori és de 14,77 milions d’euros per un concepte anomenat ‘factoring amb recursos’: una empresa ‘ven’ un deute amb l’administració per no haver d’esperar, però ho fa per menys sous del valor del deute, sent la diferència el benefici del banc.
Posats en contacte amb l’entitat financera, aquesta ha assenyalat que el deute no són 14,77 milions sinó de 14.778 euros, de manera que en el procediment de trasllat de la informació algú va cometre l’incompresible error de convertir les unitats en milers. Aquesta informació s’ha posat en coneixement del Banc d’Espanya i s’ha comunicat també al Ministeri per a que faci el canvi oportú.
Multa gorda i que tornin tal cual estava