@Noudiari / La consellera de cultura i Patrimoni del Consell de Formentera, Sònia Cardona i el doctor Ricardo González Villaescusa (catedràtic d’Història Antiga i d’Arqueologia a la Université de Nice Sophia Antipolis) han presentat aquest matí el programa d’arqueologia Can Blai que es desenvoluparà a Formentera aquest mes de juliol. Aquesta campanya consta de dos parts: una d’excavació, que es planteja com un espai formatiu, amb 21 alumnes provinents de les universitats de Niça, Barcelona, Alacant, la Universitat Nacional a distància i la Universitat Juan Carlos I de Madrid.
L’objectiu per enguany és la part central del jaciment, en concret confirmar si hi havia una pporta d’entrada en aquesta part de la construcció, que dat dels anys 230-300 després de Crist. El programa té una segona part amb catorze conferències sobre temes relacionats amb l’excavació de Can Blai que tindran lloc a la sala d’actes de l’Àrea de Cultura i Patrimoni al llarg del mes de juliol.
Destaquen la visita de Raymond Brulet, Catedràtic de la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica) o la Patrick Le Roux (Catedràtic emèrit de la Universitat Paris XII). En total el certamen comptarà amb la presència de 9 professors. Les conferències estaran obertes al públic en general i es desenvoluparan a la sala d’actes de cultura.
Ricardo González ha destacat que “treballar amb el Consell de Formentera és molt fàcil”, i ha agraït l’ajuda econòmica i d’infraestructura que facilita la institució de Formentera. González ha informat que aquest darrer any s’han presentat 3 màsters a Niça relacionats amb Formentera, 2 sobre Can Blai i un sobre la dispersió dels jaciments a Formentera, i que per l’any que ve s’espera una tesi doctoral que porti com a protagonista Formentera.
Aquestes dades evidencien l’impacte que aquesta formació pràctica i teòrica que s’imparteix a Formentera té en els joves assistents al certamen.
A la presentació també hi ha assistit Emilie Comes, que treballa tres mesos al Consell Insular en virtut d’un dels dos convennis signats entre la Universitat de Niça i el Consell Insular per poder desenvolupar aquest programa formatiu, el primer, i per tenir una estudiant becada, el segon dels convennis.
Emilie Comes ha ofert una sèrie d’itineraris pels llocs d’interès patrimonial de Sant Francesc i La Mola, pels matins, a peu, i també unes passejades en bicileta a la tarda. En total ha guiat a través d’aquesta oferta a 46 persones. Comes ha destacat que “la iniciativa ha estat molt ben valorada pels turistes habituals de l’illa, que ho esperaven feia temps”, i com ha apuntat que quan ha fet sol la gent ha anat a la platja, però quan ha fet núvol l’ínterès ha set major.
Per aquest juliol, Comes ha preparat nous itineraris que seguiran tenint la seva sortida a l’Oficina de Turisme de Sant Francesc. El destí d’aquests itineraris seran llocs d’interès arqueològic de Formentera.