@Noudiari/ Aquesta setmana finalitza la primera fase d’execució del projecte pilot de control d’ofidis (serpents) a l’illa d’Eivissa, en concret la part corresponent al trampeig i cerca manual d’exemplars. Gràcies a aquest projecte, finançat per la conselleria d’Agricultura del Consell Insular d’Eivissa i coordinat per tècnics de la conselleria de Medi Ambient, s’ha pogut capturar exemplars vius pels diferents mitjans previstos (després d’haver rebut avisos de particulars, exemplars capturats amb trampes, amb cans, manualment…), així com exemplars morts en diverses circumstàncies (atropellats, entre d’altres).
Amb les dades recollides, el Consell ha avançat que es podrà analitzar millor la biologia de les serpents en les condicions concretes de l’illa d’Eivissa i tenir més informació per combatre-les. Com a conclusió inicial, el treball amb cans ha ajudat a detectar que s’ha ampliat l’àrea de distribució de les serps. Precisament, aquesta feina realitzada amb col·laboració amb Buscans ha donat molt bons resultats pel que fa a la detecció i captura de serpents, la qual cosa ha obert la possibilitat de trobar una fórmula per controlar les entrades a l’illa de serpents, segons han confirmat des de la màxima institució eivissenca.
Uns dels màxims experts en ofidis d’Espanya
Per conèixer el funcionament d’aquest projecte pilot, es troba a Eivissa el doctor Juan Manuel Pleguezuelos, catedràtic de zoologia de la Universitat de Granada, president de l’Asociación Herpetológica Española (AHE) i un dels màxims experts en serpents ibèriques. El doctor Pleguezuelos està col·laborant amb els tècnics que participen del projecte pilot (de la AHE i del Consell Insular) a l’hora d’analitzar les dades obtingudes i els resultats de la primera fase del projecte pilot, que va entrar en funcionament fa dos mesos.
Pleguezuelos, que té la intenció d’iniciar una investigació sobre aquest tema, ha considerat que aquest projecte és molt interessant des del punt de vista científic, ja que permet observar els canvis en la biologia dels ofidis respecte al seu hàbitat a la Península. Amb el seu assessorament es pretén millorar els mètodes de control i revisió de les entrades d’ofidis a l’illa d’Eivissa.
Que buenas noticias que por fin se ponga solución a este problema de serpientes. Al final, lo mejor es usar perros adiestrados.
Que por fin se ponga solucion? No hay solución alguna, estan ya extendidas por toda la isla, no hay depredador que las afecte y no hay mas que ir por la carretera para ver varias muertas a diario.. asi que nada mas lejos que haberle puesto solucion… Que por que cojan 1 o 2 cada dia muchas mas quedan
A buenas horas…
Això vol una política de pentinat i extermini.
Cans as port per vigilar palmeres i oliveres vengudes de sa Península i trampes per serpents al camp. Si se’n cacen ara una o dos as dia, s’ha de convertir en 10 o 20 diàries. Tenguem en compte que part de s’any hivernen i llavò són males de caçar, però es mal ja el tenim fet.