@D.V./ Dilluns 7 de juliol a les 8’15 hores del matí, el nou Hospital de Can Misses atendrà a qui serà el seu primer pacient i, en concret, serà al servei de Dermatologia. “Serà un dia històric” ha dit el gerent de l’Àrea de Salud d’Eivissa i Formentera, Ignasi Casas, “comparable al 22 de desembre de 1984 en el que es va obrir el primer hospital de Can Misses”.
En el seu primer dia d’activitat, el nou Hospital de Can Misses atendrà a 116 pacients -35 dels quals seran nens- a les consultes que s’obriran i que pertanyen als serveis dermatologia, endocrinologia, medicina interna, neurologia, neuropsicologia, pediatria i urologia. De moment, obren les seves portes 7 dels 22 serveis de Can Misses, i ocuparan 27 consultes del total de 88 que tindrà el nou centre hospitalari. Dels 900 treballadors que té actualment l’hospital, es calcula que 50 començaran a treballar el pròxim dilluns al nou edifici.
Un procés que s’allargarà fins la tardor
Dilluns s’inicia la primera fase del procés de trasllat a les noves instal·lacions, i que es perllongarà durant tot l’estiu i la tardor d’enguany. Així, la part ambulatòria -és a dir, les consultes externes i els serveis d’hospital de dia, que implica que el pacient no es queda a dormir al centre- serà la primera que farà la mudança. Després de l’apertura de l’edifici B (consultes externes), els següents serveis que es traslladaran durant l’estiu seran els de rehabilitació, àrea de diagnòstic per la imatge -raigs X, TC, ressonància magnètica-, laboratoris, hemodiàlisi, hospital de dia i la unitat de tractament ambulatori.
Els darrers serveis que es traslladaran seran els que comporten una major complexitat, com són urgències, àrea quirúrgica, UCI i hospitalització, que està previst que es facin durant la propera tardor.
“Seguim el criteri de la màxima seguretat del pacient”
El director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, ha valorat que aquest trasllat és “la posada en marxa de la infraestructura més important de l’actual legislatura”, i que el nou Hospital comptarà amb “una tecnologia puntera que la situa al capdavant de les instal·lacions sanitàries d’aquesta comunitat autònoma”.
Sobre els criteris amb el que s’aniran realitzant el trasllat dels serveis durant els pròxims mesos, Tomàs ha assegurat que es fan seguint “el consell dels professionals, amb qui treballen estretament” i seguint sempre uns criteris de seguretat del pacient: “L’Hospital de Can Misses ha obtingut sempre certificats ISO de seguretat en els pacients. Volem conservar aquest nivell d’excel·lència i, per tant, no correrem cap risc en el trasllat”. Segons Tomàs, si aquestes precaucions comporten retardar el trasllat d’alguns serveis durant unes setmanes o un mes, es farà així “perquè la seguretat del pacient passa per sobre de terminis i dates”.
El director general del Servei de Salut també ha valorat la inversió de 20 milions d’euros que s’ha realitzat en aparells mèdics i tecnologia, el que ha comportat també que els professionals hagin hagut de realitzar cursos de formació i reciclatge per aprendre a utilitzar aquest instrumental i adaptar-se a la nova tecnologia.
Més atenció de proximitat
Tant Casas com Tomàs han destacat els avenços en l’atenció de proximitat per evitar que els pacients s’hagin de desplaçar a Mallorca. Així, han recordat que metges de cirurgia vascular de Son Espases es desplacen a Can Misses a realitzar visites i que, amb les noves instal·lacions, fins i tot podran realitzar operacions quirúrgiques de baixa complexitat: “Només a cirurgia vascular, evitarem 700 desplaçaments a l’any”, ha dit Casas.
Quan funcioni ple rendiment, Can Misses haurà triplicat el nombre de consultes -de 29 a 88- i de gabinets d’exploració -de 8 a 22-. Durant els primers dies d’ús del nou Hospital, personal de l’Àrea de Salut guiarà als pacients per resoldre els seus dubtes i facilitar-los la circulació per les noves instal·lacions. A més, dilluns ja es podrà aparcar gratis al nou pàrquing P1, que té capacitat per a gairebé 450 places.
I sa radioteràpia?