@Noudiari · Ara Balears / L’organització conservacionista Oceana ha demandat per la via contenciosa administrativa la Direcció General de Mines del Ministeri d’Indústria per denegar documents d’informació ambiental sobre els permisos d’hidrocarburs de Cairn Energy al golf de València i al canal d’Eivissa.
El Ministeri d’Indústria no ha respost a les sol·licituds d’informació realitzades per Oceana des de febrer, per la qual cosa l’entitat ha demandat la Direcció General de Política Energètica i Mines per denegar documents d’informació ambiental sobre els permisos d’hidrocarburs de Capricorn Spain (filial de Cairn Energy) al golf de València, segons ha informat en un comunicat.
Segons Oceana, els documents haurien d’haver estat facilitats abans del 26 de maig, data en què concloïen els terminis des que van presentar les sol·licituds l’hivern passat.
El director d’Oceana a Europa, Xavier Pastor, ha assegurat que amb la seva negativa a lliurar informació ambiental sobre els permisos de Cairn, el Ministeri d’Indústria «està afavorint una empresa privada davant del legítim interès dels ciutadans per la conservació del medi ambient».
«És molt preocupant que, per enèsima vegada, l’Administració vulneri la Llei 27/600 d’accés a la informació ambiental i oculti dades crítiques sobre activitats potencialment perilloses per al medi marí o el benestar dels ciutadans», ha dit Pastor.
Oceana va formalitzar dues sol·licituds de documentació, una el 12 de febrer i l’altra el 6 de març.
Hi requeria el ‘Programa de Protecció del Medi Ambient. Permisos d’Investigació Albufera, Benifaió i Gandia’, el document titulat ‘Responsabilitat Corporativa Cairn, objectius i organització’ i un altre sobre ‘Permisos d’investigació Alta Mar 1 i Alta Mar 2. Protecció del Medi Ambient, Responsabilitat Corporativa de Cairn’.
També va sol·licitar les pòlisses d’assegurança de responsabilitat civil contractades per Capricorn Spain Limited per tal de respondre de possibles danys a persones, béns o al medi ambient, exigides com a condició prèvia a l’inici dels treballs d’investigació.
Davant la falta de resposta, la sol·licitud es va entendre estimada per silenci administratiu positiu i Oceana va demanar l’execució de l’acte el passat 25 d’abril, però no va rebre cap dada ni dins del mes establert per llei ni fins ara.
Per aquest motiu, l’organització internacional de conservació marina ha decidit emprendre la via contenciosa administrativa.