@Noudiari/ Les vinyes acollides a la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Eivissa, que gestiona el Consell Insular d’Eivissa, estan experimentant un important avançament de la collita, entre deu dies i tres setmanes abans del que és habitual, segons la varietat i la zona.
Les causes d’aquest avançament es deuen a la sequera i a les temperatures especialment càlides que s’han registrat durant el mes juny. Així, Eivissa ha registrat menys de 20 litres per metre quadrat entre els mesos de març a maig quan el promig habitual és de 80 litres, segons l’AEMET. Aquest temps sec ha continuat durant l’estiu, i ha afectat especialment les Pitiüses, ja que a la resta de Balears la pluviometria del mateix període es troba dins els paràmetres habituals.
Amb aquestes condicions, la verema de les varietats de raïm blanc al sud d’Eivissa es va iniciar, de forma extraordinària, a finals de juliol. Can Rich, amb les vinyes situades al sud i al pla de Sant Antoni ja ha finalitzat la verema, mentre que Totem Wines està finalitzant la collita de les vinyes del sud de l’illa i en breu iniciarà la collita de les vinyes situades al Nord. Sa Cova, amb vinyes a Sant Mateu, tradicionalment més tardanes iniciarà la verema la setmana que ve, amb un avançament d’uns 10 dies respecte a una anyada normal.
Pel que fa al volum de collita, la sequera ha reduït la mida dels grans i per tant, el volum veremat s’estima que minvarà en un 25 o 30%. Aquest fet, juntament amb la maduració més ràpida del raïm, ha provocat un escurçament de la verema. Al mateix temps, la sequera ha provocat la concentració d’ocells a les vinyes per alimentar-se del raïm i també ha provocat pèrdues importants. No obstant això, aquestes condicions climatològiques, de sanitat del raïm i la menor producció fan preveure una gran qualitat en el vi de la collita d’enguany.
Recordem que els cellers incrits en la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Eivissa són els de Bodega Sa Cova, Ca’n Maymó, Ca’n Rich, Hacienda Agrícola César i Totem Wines.
Ara només fa falta que abaixin els preus, que els vins de la terra són més cars que els millors vins de la Península, amb més renom que els d’aquí per cert…