@D.V./ El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB) considera que el pla de l’Ajuntament de Sant Joan de Labritja per requalificar urbanísticament una zona de Benirràs és delictiu ja que, segons l’organització ecologista, s’estarien produint delictes contra l’ordenació del territori per invasió de sòl rústic, falsetat documental i prevaricació. Són afirmacions que es troben a les al·legacions que el GEN ha presentat a l’adaptació de les Normes Subsidiàries del municipi, i que contemplen la classificació com a sòl urbà una zona boscosa de Benirràs.
A les seves al·legacions, el GEN qüestiona que es pugui declarar urbana una zona que va ser catalogada com Àrea Rural d’Interès Paisatgístic a la Llei d’Espais Naturals de les Illes Balears, perquè “no existien les infraestructures bàsiques per tenir altra categoria urbanística que la de sòl rústic, i que ara es pretén requalificar en sòl urbà sense que existeixi cap ni un criteri vàlid per considerar-la com a tal”. Segons el GEN, la “suficiència, conveniència i funcionalitat dels serveis de que hauria de disposar no només no està acreditada, si no que directament no existeix, motiu pel qual en cap cas se li pot donar la pretesa qualificació”.
Obres sense constància documental
A les al·legacions també es qüestiona que les obres d’urbanització es trobin finalitzades i recepcionades per part de l’Ajuntament perquè “no existeix la més mínima prova documental al respecte”, i reclamen que s’aclareixi quan es va produir la recepció de les obres i que es mostri l’expedient de certificació. També es pregunten com pot ser que es recepcionés l’urbanització -en el que cas que s’hagi fet- sense haver incoat cap expedient per haver-se excedit en l’obertura del viari i haver invadit sòl rústic.
El GEN també denuncia més mancances, com el fet que amb la planimetria del projecte no seria possible complir amb l’obligació d’establir faixes contra els incendis forestals amb una amplada mínima, que no “existeixi el més mínim document ni prova que la urbanització disposi d’abastiment d’aigua potable” i que l’única font d’aigua d’on es realitzi l’abastiment sigui “una bassa artificial que es troba fora de l’àmbit del pla parcial, a l’interior de sòl rústic”, que tampoc es constati que l’estació depuradora d’aigües residuals tingui la capacitat necessària per donar servei l’urbanització, i que no s’inclogui cap plànol de zones de risc d’inundació, malgrat l’existència d’un torrent.
Una zona amb una pressió humana molt elevada
Un altre aspecte que es denuncia és que l’Ajuntament no tingui en considera que “la pressió humana sobre la zona de Benirràs és molt elevada, i qualsevol actuació que tendeixi a l’increment d’aquesta pressió sobre l’àrea hauria de ser evitada”. Els ecologistes recorden els col·lapses circulatoris que es produeixen a la zona durant els mesos d’estiu, i el fet que “la gran afluència de públic provoca fins i tot situacions de perill per vides humanes i béns en cas d’incendi forestal i ja han passat episodis que ho han posat en clamorosa evidència”.
Per tant, consideren que és irresponsable “incrementar la urbanització a la zona” i consideren que a causa de la urbanització intensiva que pateix l’illa d’Eivissa, promocionar una construcció orientada a la segona residència és “contrari al més elemental sentit comú i a les més bàsiques polítiques de planificació territorial sostenible”.
Señores del GEN-GOB… ¿Por qué no actuáis en Tagomago? podríais hacer una visita a las aves y a la flora de la zona, o… ¿no interesa?
Sobretodo teniendo en cuenta que la carretera y el litoral del islote son públicos. Podrían ir a tocar un poco los huevings al capo…
Benirras, es una urbanizacion consolidada totalmente, el GEN y compañia que no se dediquen a buscar brujas y dejen de una puñetera vez a Benirras que se desarrolle con todas las limitaciones que el Ayuntamiento imponga como nucleo urbano. A ESTA GENTE DEL GEN LES DIGO QUE PARA JUSTIFICAR EL SUELDO NO TODO VALE.