@Noudiari/ Ciutadans de Formentera han encetat una recollida virtual de signatures per demanar al president del Consell formenterer, Jaume Ferrer, que reconsideri la decisió de la conselleria de Medi Ambient de portar a terme una campanya de fumigació amb productes químics per exterminar la processionària als boscos de l’illa, segons ha informat Ràdio Illa. Aquesta petició de firmes està activa a la plataforma Avaaz.org i s’està divulgant per les principals xarxes socials, amb l’objectiu que el president del Consell formenterer, Jaume Ferrer, replantegi aquesta iniciativa.
Segons la petició, “aquesta seria una acció tan dràstica i arriscada que només s’hauria de prendre després d’haver esgotat les mesures ecològiques, que existeixen i són efectives”. En aquest sentit, Tòfon Mascaró, biòleg del GOB, s’ha mostrat molt crític en declaracions a Ràdio Illa amb els efectes del Dimilín, l’insecticida que està previst que s’apliqui per via aèria a partir d’octubre en més de 300 hectàrees de l’àrea d’Es Cap. “Aquest producte pot afectar qualsevol insecte, no només a l’eruga de la processionària. Així, eliminen el control natural del bosc, el deixen indefens”, ha explicat Mascaró.
“Hi existeix processionària però no estem davant una situació excepcional”
Per altra banda, el biòleg formenterer Santi Costa, ha avaluat la situació de la plaga de la processionària a l’illa i ha subratllat al Ràdio Illa que “a Formentera hi existeix processionària, pero no estem davant una situació excepcional”, subratllant l’escassa incidència d’aquesta plaga a l’illa. A més, tots dos biòlegs han coincidit que l’ús d’aquest producte no acaba de manera definitiva amb la plaga, sinó que és una mesura merament temporal.
Tant Costa com Mascaró han assegurat a més que existeixen altres mètodes, com l’ús de mètodes biològics o mitjans mecànics que poden ser una alternativa més eficaç i menys nociva per l’ecosistema forestal de Formentera. La conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori va celebrar dimecres passat una reunió informativa al Consell d’Eivissa per informar de les actuacions necessàries per al control de la processionària del pi a les Pitiüses, sobretot de la campanya de fumigació que es pretén dur a terme als mesos d’octubre i novembre. Així, aquesta conselleria destinarà 95.000 euros (76.000 euros a Eivissa i 19.000 euros a Formentera) a aplicar un tractament fitosanitari amb l’objectiu de reduir els nivells de població d’aquesta eruga (Thaumetopoea pityocampa), que afecta els pins.
Segons la conselleria, aquest producte, el Dimilín, té una mínima afecció pels éssers humans i la fauna, inclús és compatible amb les explotacions apícoles, i està autoritzat per la Unió Europea i pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.
Lo que no diu la conselleria és que aquest producte fumigat des de l’aire només està autoritzat quan no es poden emprar mesures terrestres, i això aquí no passa. Dir una part de la veritat i amagar informació és manipular.
TODO INSECTICIDA TIENE RIEGOS EN LOS SERES VIVIENTE
S´haurien de portar a terme mesures mes selectives i no tan perilloses per sa salut d´altres insectes.
Posam molt en risc.